Kaarlo Räihä
21. tammikuuta, 2011 11:46
Tietoja vuotava WikiLeaks-sivusto on saanut mediassa runsaasti huomiota julkistamiensa dokumenttien takia. Sivuston mukaan dokumentit heille ovat luovuttaneet asioihin liittyneet tahot, mutta Tiversa-yrityksen mukaan WikiLeaks on kerännyt tietoja myös P2P-verkoissa ilman lupia.
P2P-seurantaan erikoistunut Tiversa sanoo löytäneen todisteita tapauksista, jossa WikiLeaksin tietokoneilla on etsitty P2P-verkoissa mm. tietyt hakukriteerit täyttäviä Excel-tiedostoja. Hakuja tehtiin ainakin Kazaa- ja LimeWire-ohjelmien avulla vuoden 2009 aikana, ja löydetyt tiedostot ladattiin sitten talteen ja julkaistiin sivuston kautta.
Tiversan mukaan WikiLeaks sai tällä tavalla haltuunsa esim. Pentagonin ohjushankkeisiin liittyviä dokumentteja. WikiLeaks väitti kuitenkin dokumenttien julkaisun yhteydessä saaneensa ne haltuunsa ulkopuoliselta vuotajalta, joten jos Tiversan väitteet pitävät paikkaansa, ei WikiLeaks ole kertonut aivan koko totuutta toimintatavoistaan.
Salaisiksi tarkoitettujen dokumenttien etsiminen P2P-verkoissa ei ole mikään uusi juttu, sillä vastaavaa on tapahtunut aiemmin, koska jotkin P2P-ohjelmat jakavat automaattisesti kaiken kiintolevyltä löytyvän sisällön verkkoon. Täten virastoon asennettu P2P-ohjelma saattaa jakaa verkkoon runsaasti salaisiksi luokiteltuja tiedostoja.
WikiLeaksin asianajaja Mark Stephens sanoo Tiversan syytösten olevan valetta. Tiversan toimitusjohtaja Robert Boback seisoo kuitenkin sanojensa takana, ja hänen mukaansa jopa puolet WikiLeaksin julkaisemista dokumenteista voivat olla peräisin P2P-verkoissa, jolloin yksityisten tietolähteiden merkitys sivuston toiminnassa olisi odotettua pienempi.
Tiversa-yritys on löytänyt aiemmin seurantansa avulla P2P-verkoissa jaossa olleita salaisuuksia, kuten Yhdysvaltojen presidentin käytössä olevan Marine One -helikopterin tarkkoja tietoja sekä Irakissa sotilaiden käyttämiä radiotaajuuksia.