Google tuo WebM-tuen Internet Explorerille ja Safarille

Kaarlo Räihä
16. tammikuuta, 2011 12:15

Tällä viikolla kuuma puheenaihe on ollut jälleen HTML5-standardin tuoman video-tagin tulevaisuus. Tiistaina Google kertoi poistavansa H.264-tuen Chrome-selaimestaan, jotta patenttimaksuista vapaat WebM- ja VP8-tekniikat pääsisivät paremmin esille.
Googlen suunnitelmat eivät kuitenkaan nähtävästi rajoitu ainoastaan Chromeen, vaan hakujätti on työstämässä WebM-tukea myös kilpailijoiden Internet Explorer - ja Safari-selaimille. Microsoftin ja Applen selaimissa ei ole vakiona tukea WebM- ja VP8-tekniikoille, joten Google aikoo pitää huolen selaimien tasa-arvoisuudesta.
Google ei ole vielä kertonut tarkempaa aikataulua IE:lle ja Safarille tarkoitettujen selainlaajennusten julkaisusta, mutta ne on tarkoitus julkaista mahdollisimman pian.
Googlen laajennusten lisäksi WebM-tuki rantautuu myöhemmin moniin graafisiin internet-selaimiin Adoben Flash Playerin kautta, johon WebM- ja VP8-tuet lisätään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.
Nettisivustoja tekevät tahot voivat selvittää HTML5-yhteensopivan selaimen tukemat video- ja audioformaatit canPlayType-tietueen avulla. Jos kaikki suurimmat selaimet kuitenkin tukisivat ainakin yhtä yhteistä video- ja audiokoodekkia, olisi video- ja audiosisällön lisääminen omalle sivustolle kuitenkin helpompaa, koska samaa sisältöä ei tarvitsisi kääntää useampaan eri formaattiin.
Selaimien lisäksi WebM-videotiedostoja tukevat tällä hetkellä mm. muutamat tietokoneiden mediasoittimet ja uudemmat Android-matkapuhelimet.

Lue myös nämä
Tägit
Internet Explorer Google Apple Safari WebM
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.