Google poistaa Chromesta tuen H.264-videolle

Teemu Laitila
12. tammikuuta, 2011 10:20

Google aikoo poistaa tuen H.264-videolle suosiotaan kasvattaneesta Chrome-selaimesta, kertoo Ars Technica. Google on ilmoittanut asiasta virallisessa Chromium-blogissaan. Syyksi tuen poistamiselle Google kertoo halun tukea avoimia formaatteja, jotka sopivat paremmin koko netin avoimeen ideologiaan ja mahdollistavat uusien innovaatioiden syntymisen.
H.264-videon sijaan Chrome tukee jatkossa WebM- ja Theora-videokodekkeja HTML5-videotagin yhteydessä. Päätös luopua H.264:n käytöstä jakaa selainkäyttäjät eri ryhmiin, sillä Microsoft ja Apple eivät tue WebM-videota selaimissaan.
Vaikka standardeihin tiukasti suhtautuvien mielestä H.264:n käyttö olisi syytä lopettaa sen sisältämien patentoitujen pakkaustekniikoiden vuoksi, kodekin puolustajat vetoavat tekniseen paremmuuteen ja laajaan laitteistovalmistajien tukeen, joka mahdollistaa videon tehokkaan purkamisen myös vähempitehoisilla laitteilla.
HTML5-standardin video-tagista on kaavailtu korvaajaa laajasti käytössä olevalle Adoben Flash-tekniikalle. Selainvalmistajien rintaman rakoileminen on kuitenkin hyväksi Adobelle, sillä selainten videotuen eriytyessä Flashista muodostuu taas alustariippumaton tekniikka, jota käyttämällä sisällöntuottajat saavat varmistettua videon näkymisen kaikille.
H.264 on webin suosituin videoformaatti ja sitä käyttää myös Googlen Youtube-palvelu. Google ei ottanut kantaa vaikuttaako sen uusi suhtautuminen myös webin suurimman videopalvelun sisällönjakeluun.

Lue myös nämä
Tägit
Google Chrome Google h.264
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.