download.fi: Näitä softia suomalaiset latasivat vuonna 2010

Petteri Pyyny
7. tammikuuta, 2011 19:19

Aloitimme vuosi takaperin listaamaan päättyneen vuoden suosituimmat softat sisarsivustollamme, download.fi:ssä ja onkin aika päivittää tuo listaus kattamaan vuoden 2010 aikana ladattujen softien lista.
Listaus ei ole mikään absoluuttinen totuus siitä, mitkä Windows -softat ovat suomalaisten eniten lataamia, mutta on toisaalta hyvinkin suuntaa-antava, koska download.fi on tietääksemme suosituin suomenkielinen ohjelmien latauspaikka, tavoittaen parhaimmillaan lähes 100 000 yksittäistä käyttäjää viikkotasolla. Suosiovertailuun vaikuttavat kuitenkin mm. lataukset muista sivustoista, tiettyjen softien suosio Googlen hakutuloksissa, jne. Suosio ei myöskään välttämättä kerro softien paremmuudesta mitään, joskus jopa päinvastoin :-) Eli ei mikään kivitaulu, mutta toivottavasti mielenkiintoinen otanta.
Siinäpä se disclaimer-osuus. Itse listaukseen.

Vuoden suosituimmat softat, top 10


Lyhyt ja ytimekäs top 10 lista kaikista suosituimmista softistamme vuoden 2010 aikana:

  1. WinRAR
  2. avast! (suomenkielinen)
  3. CCleaner
  4. avast! (englanninkielinen)
  5. VLC
  6. Firefox (suomenkielinen)
  7. FFDSHOW
  8. uTorrent
  9. AVG
  10. Flash Player IE:lle

Muutokset vuoteen 2009


Kärkinelikko pysyi muuten samana kuin vuotta aiemminkin, mutta suomenkielinen ja englanninkielinen avast! vaihtoivat keskenään paikkoja. AVG rojahti listalla viitossijalta yhdeksänneksi, Ad-Aware puolestaan tipahti kokonaan kärkikympin ulkopuolelle aiemmalta kuutossijaltaan. Muita listalta kadonneita olivat Avira Antivir ja BSPlayer. Kärkikympin ulkopuolella mm. wanhat sotaratsut EasyCleaner ja DC++ tipahtivat useamman pykälän alaspäin, mutta sinnittelevät vielä top 20:ssa molemmat. Nousijoista mainittakoon vielä mm. Google Earth, Opera sekä Neron ilmaisversio Nero Free.
Mielenkiintoinen trendi on myös pikaviestinten, kuten Messengerin sekä Skypen suosion lasku. Tämä liittynee, täysin mutupohjalta heitettynä, siihen, että Facebookista on alkanut muodostumaan pikkuhiljaa suomalaisten de facto -pikaviestin"alusta". Tokihan Facebookin pikaviestimahdollisuudet saa käyttöön useimpiin ns. vaihtoehtoisiin pikaviestimiin, kuten Mirandaan.
Myös palomuuriohjelmien suosion laskuun on syntynyt pysyvä trendi, joka kertoo ilmeisesti siitä, että Windowsin oma palomuuriratkaisu on "riittävän hyvä" valtaosalle käyttäjistä ja tarvetta erilliselle palomuuriohjelmalle ei enää ole.

Yleistä listalta


download.fi:n latauslistat kertovat paljon myös siitä, mitä softia käyttäjät asentavat uusiin koneisiinsa. Yleensä jos ensimmäinen lataus on joko selain, palomuuri tai virustorjuntaohjelma, on kyseessä uuden koneen asennusprojekti, jossa seuraavat lataukset sisältävät yleensä mm. ajurit, P2P-ohjelmat (joka todelllakin tuntuu olevan viiden ensimmäisen hankitun ohjelman joukossa :-) sekä videon toistoon liittyvät ohjelmat (käytännössä nykyisin joko VLC kokonaisratkaisuna tai FFDSHOW lisäämään kodeekkituki mukanatulevan Windows Media Playerin kaveriksi).
Ns. yksittäisiä, myöhemmin tehtäviä latauksia ovat taas kuvankäsittelyyn tarkoitetut ohjelmat, videon muokkaukseen tarkoitetut ohjelmat (kuten GIMP) sekä poltto-ohjelmat (kuten edellämainittu Nero Free tai loistava ImgBurn).

Mitä listalle?


Toivomme aina myös käyttäjiltämme ideoita palvelujemme kehityksestä, joten olisikin mielenkiintoista kuulla mitä ohjelmia download.fi:stä ei tällä hetkellä vielä löydy, jotka kuuluvat teidän omalle "pakko asentaa uuteen koneeseen"-listallenne?
Siinäpä se nyt lyhykäisyydessään. Softia ladattiin lähes pilkulleen viisi miljoonaa kertaa palvelustamme viimeksikuluneen vuoden aikana, jossa on nousua lähes 20% edellisvuoteen verrattuna. Toivomme, että suositte - ja suosittelette tutuillennekin - jatkossakin "sitä kotimaista" latauspaikkaa, eli download.fi:tä :-)

Lue myös nämä
Tägit
tietokoneohjelmat download.fi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.