YouTube on nyt virallisesti TV-kanava

Kaarlo Räihä
1. tammikuuta, 2011 15:06

Italiassa paikalliset lainsäätäjät ovat tuottaneet ikävän yllätyksen monille videosivustoille, sillä uuden lainsäädännön mukaan YouTube ja vastaavat videosivustot lasketaan TV-kanaviksi.
Lakimuutoksen myötä kaupalliset videosivustot saavat Italiassa runsaasti vastuullisia tehtäviä. Niiden on mm. estettävä lapsille haitallisen sisällön näkyminen tiettyinä kellonaikoina ja julkaistava muiden TV-kanavien tapaan korjauksia virheellisiin tietoihin, jos asianomaiset näin vaativat.
Pahinta monille videosivustoille on kuitenkin se, että ne ovat täydessä vastuussa palveluistaan löytyvästä sisällöstä, joten videosivustot eivät voi enää vedota DMCA:n tyyppisiin poistopyyntöihin tekijänoikeuksia rikkovien videoiden kohdalla. Täten tekijänoikeusjärjestöt ja muut tahot voivat haastaa tällaisia videosivustoja oikeuteen, jos niillä näkyy tekijänoikeuksia rikkovaa sisältöä.
Kaikille uusi lainsäädäntö ei tule yllätyksenä, vaan päätöstä vastustavien tahojen mukaan se on pääministeri Silvio Berlusconin kynäilemä temppu, jolla hän suojelee omaa mediaimperiumiaan. Uuden lain myötä Berlusconin omistamien mediayhtiöiden on helpompi voittaa esim. YouTubea vastaan vuonna 2008 aloitettu oikeustaistelu.
Muutosta vastustavien tahojen mukaan uusi päätös ei ole EU-direktiivien mukainen, joten asiasta nähdään mahdollisesti pitkä oikeustaistelu.

Lue myös nämä
Tägit
YouTube Italia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.