Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu laajeni ulkoisiin kiintolevyihin

Teemu Laitila
16. joulukuuta, 2010 15:26

Valtioneuvosto on säätänyt asetuksella yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun eli niin kutsutun kasettimaksun koskemaan myös ulkoisia kiintolevyjä. Asetus tulee voimaan ensi vuoden alusta. Suomen keskeiset tekijänoikeusjärjestöt ovat olleet huolissaan kasettimaksun tuottojen laskusta viime vuosina ja ovat vaatineet hyvitysmaksun ulottamista muun muassa matkapuhelimiin ja USB-muisteihin.
Ulkoisten kiintolevyjen hyvitysmaksun suuruus määräytyy ilmeisesti samoilla perusteilla kuin esimerkiksi MP3-soittimien, kiintolevyllisten digisovittimien ja DVD-tallentimien kohdalla, joissa summa perustuu tallennustilan määrään. Suurin osa myytävistä ulkoisista kiintolevyistä on yli 250 gigatavun kokoisia, mikä tarkoittaa 21 euron lisää kiintolevyn hintaan.
Kansalaisten digitaalisia oikeuksia verkossa ajava Effi ry (Electronic Frontier Finland) ei pidä yleiskäyttöisiin tallennusalustoihin ulottuvaa maksua oikeudenmukaisena. Effi huomauttaa, että tallennusvälineitä käytetään nykyisin hyvin monipuolisesti eri tarkoituksiin ja hyvitysmaksun perustana oleva kopiointikäyttö on vähäistä suhteessa muuhun käyttöön.
"Aikaisemmin hyvitysmaksujärjestelmä kohdistui selvästi tallennusalustoihin, joita käytettiin yksityiseen kopiointiin. Jos nyt maksu ulotetaan selkeästi 'monikäyttölaitteisiin', se tulisi vähintään säätää lailla, ei hallituksen asetuksella" kommentoi päätöstä Effin hallituksen jäsen Ville Oksanen.
Päivitys: Uudessa asetuksessa ulkoiset kiintolevyt määriteltiin omaaan luokkaansa ja niiden hyvitysmaksun suuruudeksi määritettin 5 euroa 250 - 950 gigatavun kiintolevyille ja 10 euroa sitä suuremmilla aina 3 teratavuun asti.

Lue myös nämä
Tägit
hyvitysmaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.