Taiteilijat vetosivat eduskuntaan hyvistysmaksun laajentamisen puolesta

Manu Pitkänen
15. joulukuuta, 2010 12:19

Joukko taiteilijoita on antanut eduskunnalle adressin, jossa he vetoavat kansanedustajia laajentamaan hyvitysmaksua koskevien laitteiden määrää. Adressin allekirjoittaneet taiteilijat ovat huolestuneita hyvitysmaksutulojen puolittumisesta 12 miljoonasta 6 miljoonaan kahden vuoden aikana.
Adressissa vaaditaan hyvitysmaksun laajentamista koskemaan yhä useampaa laitetta. Taiteilijat perustelevat vaatimustaan sillä, että yksityinen kopiointi ei ole vähentynyt kahdessa vuodessa siinä määrin kuin hyvitysmaksutulojen vähentyminen voisi antaa olettaa. Taiteilijoiden mukaan syynä hyvistysmaksukertymän pienentymiseen on se, että kopiointi tapahtuu nykyisin laitteilla, jotka eivät kuulu hyvitysmaksun piiriin. Adressissa ei eritellä mitä laitteita tulisi ottaa maksun piiriin.
Luovalla alalla työskentelevien etujärjestö Lyhty on jo muutaman vuoden vaatinut matkapuhelinten ottamista hyvitysmaksun piiriin. Eduskunta rajasi matkapuhelimet maksun ulkopuolelle vuonna 2008. Teosto on myös vaatinut maksun laajentamista koskemaan myös muistitikkuja ja -kortteja sekä tietokoneita.
Taiteilijat toivovat vuosittaisen hyvitysmaksukertymän kasvavan takaisin 12 miljoonaan laajemman hyvistysmaksupohjan ansiosta. Vuodesta 2004 lähtien hyvitysmaksua on kerätty vuosittain 11–12 miljoonaa euroa. Vuonna 2007 maksua kerättiin 15,2 miljoonaa ja vuonna 2009 maksun suuruus oli 9 miljoonaa.

Lue myös nämä
Tägit
Teosto Hyvitysmaksu Lyhty
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.