Adoben laiskuus Flashin Linux-tuen osalta kostautui

Kaarlo Räihä
10. joulukuuta, 2010 13:22

Adoben Flash on erittäin suosittu selainlaajennus, josta on julkaistu versiot mm. Windows-, Linux- ja Mac OS X -alustoille. Adoben satsaus eri alustoihin ei ole kuitenkaan ollut tasavahva, jonka takia Linux-versio ei kilpaile tasapuolisesti esim. Windows-version kanssa. Nyt tämä Linux-säästökuuri on ajanut Adoben ongelmiin, sillä tällä viikolla julkaistut Googlen Chrome OS -kannettavat tarjoavat monien mukaan luokattoman huonon Flash-tuen.
Koska Chrome OS -käyttöjärjestelmä perustuu Linuxiin, käytetään siinä Flashin hieman muokattua Linux-versiota. Toteutus ontuu kuitenkin kuluttajilta tulleiden palautteiden mukaan todella pahasti, sillä Flash-komponentin satunnaisten kaatuilujen lisäksi ongelmia on erityisesti Flashin suorituskyvyssä. Engadgetin mukaan esim. Hulussa ja YouTubessa jopa 480p-videoiden toistossa esiintyy ongelmia, ja esim. Pandoran kuuntelu Flashin kautta tuntuu hidastavan järjestelmää selvästi. Engadget pitääkin laitteen Flash-tukea sen Akilleen kantapäänä.
Valitukset Chrome OS -kannettavien Flash-ongelmista ovat kantautuneet myös Adoben toimistoille, ja eilen yrityksen blogissa luvattiin ongelmiin korjauksia. Korkeimmalle prioriteetille laitettiin videoiden toistoon liittyvät ongelmat, joita Adobe aikoo paikata laitteistokiihdytyksellä.
Adoben nykyisen suunnitelman mukaan Flashin videotoistoon liittyvä laitteistokiihdytys toteutetaan Linuxissa VDPAU-rajapinnan kautta, joka toimii toistaiseksi vain NVIDIA:n näytönohjaimilla. Koska Chrome OS -käyttöjärjestelmä ei kuitenkaan aseta näytönohjaimen valmistajalle mitään vaatimuksia, on Adoben muutettava suunnitelmiaan, jos se haluaa tarjota kaikille Chrome OS -kannettaville toimivan laitteistokiihdytyksen.

Lue myös nämä
Tägit
Linux Adobe Flash ChromeOS
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.