Kaarlo Räihä
30. marraskuuta, 2010 23:13
Viime aikoina uutisotsikoissa olleet Combating Online Infringement and Counterfeits Act -lakipaketti (COICA) ja domainnimien takavarikointi ovat herättäneet joissain tahoissa huolta sananvapauden tulevaisuuden osalta. Sananvapauden turvaamiseksi hakkerit ovat käynnistäneet Dot-P2P-nimisen projektin, jonka on tarkoitus tuoda sensuurista vapaa DNS-järjestelmä kaikkien ulottuville.
Dot-P2P aiotaan rakentaa BitTorrentista tutun P2P-tiedonsiirron päälle, jolloin P2P-verkon käyttäjät jakavat domainnimiin liittyviä tietoja keskenään. Jotta uusi järjestelmä ei häiritse internetin nykyistä toimintaa, aiotaan uudet osoitteet sijoittaa nykyisten kaavailujen mukaan .p2p-verkkopäätteisiin, jolloin vain niitä koskevat haut käsitellään Dot-P2P-verkon avulla.
Nykyinen DNS-järjestelmä on altis sensuurille, sillä muutamat tahot hallitsevat suurinta osaa verkkopäätteistä, joten he voivat tarvittaessa ottaa domainnimet takaisin itselleen, jos niiden kanssa esiintyy jotain ikävää. Dot-P2P:ssä hallinnointi ja hakeminen tapahtuu hajautetusti, jotta yksittäiset tahot eivät pääse sulkemaan domainnimiä esim. valtion painostuksesta.
Jos .p2p-verkkopäätteet tulevat käyttöön, on niiden rekisteröinti täysin ilmaista. Huijareiden ja spammereiden takia esim. coca-cola.p2p-osoitetta ei kuitenkaan anneta kelle tahansa, vaan osoitteen saa itselleen vasta sitten, kun on osoittanut omistavansa vastaavaan verkko-osoitteen esim. .com-verkkopäätteellä.
Dot-P2P-ohjelmat on tarkoitus toteuttaa avoimena lähdekoodina, ja projektissa mukana ollut taho lupasi TorrentFreak-verkkojulkaisulle ensimmäisen version saapuvan lähiaikoina. Kuluttajien täytyy ainakin alkuun asentaa sopiva palvelinohjelmisto tietokoneelleen, jotta he voivat käyttää Dot-P2P:tä. Jos projekti saa tuulta purjeisiin, voivat ohjelmat päätyä myös internet-operaattoreiden DNS-palvelimille, jolloin kuluttajien ei tarvitse enää asentaa Dot-P2P-ohjelmaa omalle koneelleen.
Tukensa projektille on ilmaissut ainakin EZTV-sivusto. Lisäksi Dot-P2P:stä on kiinnostunut Peter Sunde, jonka mukaan projektin avulla voidaan taistella väärinkäytöksiä vastaan.