Nostavatko Firefoxiin kyselemättä asentuvat lisukkeet verenpainettasi?

Kaarlo Räihä
30. marraskuuta, 2010 0:05

Selaimiin kyselemättä asentuvat lisukkeet olivat vuosien ajan lähinnä Internet Explorer -selaimen ongelma, mutta viime aikoina samaan ilmiöön ovat törmänneet myös Firefoxin käyttäjät Windows-koneilla. Nyt ongelman on ottanut esiin myös Mozilla-säätiön johtoportaaseen kuuluva Asa Dotzler, joka haluaa ohjelmistojättien antavan kuluttajille enemmän vaihtoehtoja asennuksien kanssa.
Ensimmäisessä asiaan liittyvässä blogikirjoituksessa Dotzler listasi kuusi Firefoxiin asentunutta plugaria, joita hän ei ole asentanut vapaaehtoisesti. Listalta löytyvät odotetusti iTunesin, Microsoft Officen, Google Earthin, Windows Live Photo Galleryn ja Virtual Earth 3D:n selaimeen asentamat lisukkeet, mutta hieman yllättäen mukana on myös RockMelt-selaimen päivitystyökalu.
Kun selaimet asentavat kilpaileviin selaimiin omia lisukkeitaan, herää kysymys millä perustein pitäisi tällaisissa tilanteissa toimia. Dotzlerin mukaan kaikki edellä mainitut ohjelmat asentavat lisukkeensa Firefoxiin lupia kyselemättä. Monet ohjelmat eivät myöskään kerro kuluttajille, että niiden asentamisen jälkeen Firefox sisältää uusia kyytiläisiä.
Dotzlerin mukaan tällainen toimintatapa muistuttaa troijalaisten toimintaa, eikä sitä voi pitää hyväksyttävänä. Dotzler pitää tärkeänä sitä, että tietokoneen käyttäjältä kysytään aina vahvistus ennen kuin selaimiin lisätään kyytiläisiä.
Oman Firefox-selaimen mahdollisia vapaamatkustajia voi etsiskellä kirjoittamalla selaimen osoiteriville about:plugins ja tarkistelemalla esiin tulevien ohjelmien nimiä.

Lue myös nämä
Tägit
Firefox
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.