Jenkit nappasivat P2P- ja piraattisivustojen domaineja

Kaarlo Räihä
27. marraskuuta, 2010 14:32

Monet internet-sivustot saavat jatkossa etsiä itselleen uuden domainnimen, sillä Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tullilainvalvontavirasto eli Immigration and Customs Enforcement (ICE) otti tällä viikolla haltuunsa kymmeniä domainnimiä. Domaininsa menettivät useat P2P-sivustot ja piraattituotteita kaupanneet sivustot.
P2P-puolella menetyksiä kokivat mm. RapGodFathers ja Torrent-Finder, joiden domainit ohjaavat nyt viranomaisten viralliseen tiedotukseen. RapGodFathers menetti domaininsa lisäksi myös sivuston palvelimet, jotka viranomaiset takavarikoivat tiistaina saadun etsintäluvan avulla.
Viranomaiset muistuttavat tiedotuksissaan tekijänoikeusrikosten rangaistuksista, joihin voivat kuulua mm. 250 000 dollarin sakot ja jopa viiden vuoden vankeustuomio. Virallista lehdistötiedotetta ICE ei ole kuitenkaan julkaissut operaatiosta, joten domainnimensä menettäneiden sivustojen tarkkaa määrää ei vielä tiedetä.
TorrentFreak-sivuston saamien tietojen mukaan sivuston omistajat eivät saaneet asiasta mitään ennakkovaroitusta, vaan viranomaiset vain siirsivät kyseiset domainit itselleen. Nyt julki tulleen epävirallisten listan perusteella viranomaiset ottivat itselleen ainoastaan .com- ja .net-päätteisiä domainnimiä, joten Torrent-Finderiin pääsee edelleen torrent-finder.info-osoitteen kautta.
Piraattituotteita kaupanneet sivustot keskittyivät domainnimiensä perusteella pitkälti vaatteisiin ja DVD-levyihin. Esim. halpoja laukkuja ei voi siis enää ostaa handbag9.com- tai oebags.com-sivustojen kautta.

Lue myös nämä
Tägit
Yhdysvallat ice RapGodFathers Torrent Finder
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.