Hollantilainen kuluttajavirasto ja artistien etujärjestöt puhuvat verkkopiratismin puolesta

Manu Pitkänen
25. marraskuuta, 2010 11:16

Hollantilainen kuluttajavirasto Consumentenbond sekä artistien etuja ajavat FNV Kiem ja Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) ovat esittäneet kannanoton Hollanin hallitukselle verkkopiratismin puolesta. Hollantilaiset ovat tähän saakka voineet ladata netistä laillisesti omaan käyttöön tiedostoja, mutta nykyhallituksella on aikeita kieltää piratismi.
Kuluttajavirasto ja artistien etujärjestöt haluaisivat laillistaa myös musiikin ja elokuvien jakamisen verkossa lataamisen rinnalle. Järjestöjen mukaan on tärkeää huolehtia kuluttajien oikeuksista, kuitenkaan unohtamatta luovantyöntekijöiden oikeuksia. Kannanotossa ehdotetaan verkkopiratismin laillistamisen vastapainoksi nykyisen kasettimaksu-tyyppisen veron laajentamista eri laitteisiin, muun muassa puhelimiin, MP3-soittimiin ja televisioihin.
Ehdotuksessa arvioidaan sopivan veron laitetta kohti olevan viisi euroa. Kerätyt verovarat tulisi tämän jälkeen jakaa tasan artisteille ja muille tekijänoikeuksien haltijoille. Ehdotus koskee vain musiikkia ja elokuvia, se ei näin ollen ota kantaa pelien, ohjelmistojen tai ekirjojen puolesta.

Lue myös nämä
Tägit
piratismi tekijänoikeus kasettimaksu
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.