HS: Taiteilijat huolestuneita hyvitysmaksujen laskeneista tuotoista

Teemu Laitila
17. marraskuuta, 2010 15:00

Helsingin Sanomat kertoo taiteilijoiden huolestuneen tallennusmedioiden hinnassa perittävien hyvitysmaksujen tuoton vähenemisestä.
Joukko taiteilijoita tapasi tänään iltapäivällä keskustan kansanedustajat Mikko Alatalon ja Timo Kallin. Parinkymmenen taiteilijan ryhmä vetosi kansanedustajiin hyvitysmaksujärjestelmän uudistamisen puolesta. Hyvitysmaksua perustellaan korvauksena, jota kuluttajat maksavat oikeudesta yksityiseen kopiointiin.
Valtuuskunta näkee hyvitysmaksujärjestelmän jääneen ajastaan jälkeen, sillä se koskee vain osaa mahdollisista tallennusmedioista. Hyvitysmaksua ei sisällytetä ulkoisten kovalevyjen tai muistitikkujen hintaan.
Hyvismaksu sisältyy mp3-soitinten hintaan, mutta mp3-tiedostoja soittavista puhelimista sitä ei makseta. Taiteilijoiden näkemyksen mukaan hyvitysmaksua pitäisi laajentaa, jotta taiteen tekemisen rahoitus ei vaarannu.
Hyvitysmaksun tuotto on puolittunut kahdessa vuodessa ja se tuottaa nykyisin noin kuusi miljoonaa euroa. Mukana vetoomusta luovuttamassa olivat muun muassa Anna-Leena Härkönen, Anssi Kela ja Tuomari Nurmio.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.