Japanin virtuaalinen poptähti siirtyy lavalle hologrammiteknologialla

Panu Roivas
15. marraskuuta, 2010 17:41

Japani on tunnettu länsimaissa kehittyneestä teknologiastaan ja animekulttuurista. Tällä kertaa Japanissa ollaan touhuttu erään projektin kanssa, joka yhdistää nämä kaksi asiaa, ja jopa länsimainen massamedia on pienoisesta uutislagista huolimatta tarttunut aiheeseen.
Hatsune Miku's 39's Giving Day Concert pidettiin tämän vuoden maaliskuussa ensimmäisen kerran, ja esiintyjänä lavalla oli hologrammiteknologialla toteutettu virtuaalinen poptähti Hatsune Miku. Konsertista on nyt julkaistu Blu-ray -levy, jonka myötä YouTubeen on ilmestynyt 1080p-videoita esityksestä. Konsertin nimi on nimileikki, ja numerot voidaan ymmärtää japanilaisella lukutavalla kahdella tapaa, "sankyuu" eli thank you tai "miku", ja myös itse virtuaalitähtien nimillä on omat musiikkiin viittavat kaksoismerkityksensä.
Miku itsessään on yksi suositun Vocaloid-laulusyntetisaattoriohjelmiston äänihahmoista. Käytännössä siis live-konsertin esiintyjä on kokonaan tietokoneella rakennettu virtuaalitähti, ja vain taustabändi on oikeasti lavalla. Miku ja kumppanit taas heijastetaan läpinäkyvälle screenille hologrammiteknologialla. Konsertista ja hahmojen ulkoasusta voidaan kiittää Segaa, joka on kehittänyt aiheen tiimoilta Project Diva -rytmipelin PSP:lle.
Japanilaisten idoli- ja animekulttuurin fanaattisuudesta voidaan olla montaa mieltä, mutta tälläkin saralla Japani tuntuu olevan teknologian käyttöönotossa länsimaita selvästi edellä. Hologrammiteknologian ja äänisyntetisaattorien avulla hahmojen luomisessa vain mielikuvitus lienee rajana, ja luultavasti tulevaisuudessa tähän teknologiaan tullaan törmäämään myös länsimaissa muissakin tilanteissa kuin virtuaalipoptähtien konserteissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.