Levy-yhtiöiden kohtalo odottaa TV-alaa, jos vastaanpyristely ei lopu

Teemu Laitila
12. marraskuuta, 2010 12:11

Uutisoimme aiemmin useiden yhdysvaltojen isoimpien TV-kanavien päätöksestä estää nettisisältönsä streamaus Google TV -laitteilla. TV-yhtiöitä harmittaa Googlen näennäinen hyötyminen muiden tuottamasta sisällöstä ja yhtiöiden mielestä Googlen tulisi maksaa lisenssimaksuja sisällön näyttämisestä.
Nettivideon katselu tavallisella tietokoneella ja selaimella on silti edelleen mahdollista. Googlen palvelun erottelu joukosta on ristiriitaista, sillä mikään ei ole helpompaa kuin kannettavan kytkeminen televisioon HDMI-kaapelilla.
CrunchGear-blogin Nicholas Deleon on kirjoittanut mielenkiintoisen lyhyehkön analyysin TV-yhtiöiden muutoshaluttomuudesta. Deleonin mukaan TV-ala suorastaan ajaa ihmisiä laittoman nettisisällön äärelle hankaloittaessaan laillisten elämää helpottavien palveluiden käyttöä. Herää kysymys eikö TV-ala ole oppinut musiikkiteollisuuden virheistä?
Levy-yhtiöiltä kului lähes kymmenen vuotta ennen kuin ne lopettivat vastaanhangoittelun ja internetin demonisoinnin ja mahdollistivat suosittujen laillisten jakelukanavien kuten iTunesin, Spotifyn ja esimerkiksi Nokian Comes with Music -palvelun synnyn. Tuona aikana hukattiin monta mahdollisuuutta, kun musiikkia tietokoneilleen haluavat ajettiin helppokäyttöisten ja laajojen musiikkivarantojen äärelle aluksi Napsteriin ja myöhemmin Torrent-sivustoille.
Sama tilanne uhkaa TV-alaa, ellei muutosvastarinnasta päästä eroon. Markkinoilta löytyy jo paljon televisioon liitettäviä laitteita, joihin TV-yhtiöiden panttaamat uutuussarjat on kätevä ladata internetistä hyvälaatuisina versioina ilman häiritseviä mainoksia ja vieläpä välittömästi tv-lähetyksen jälkeen. Kuten Deleonkin toteaa, TV-yhtiöiden kannattaisi istahtaa alas ja miettiä tulevaisuutta.
Miten internetin kautta jaeltu ohjelmisto eroaa antennin tai kaapelin läpi tulevasta? Miksei internetsisältöä voida rahoittaa mainoksilla kuten perinteistäkin ohjelmistoa? Olkoon bisnesmalli mikä tahansa, nykyinen vastustus osuu pitkällä tähtäimellä vain omaan nilkkaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.