Sonera ja Eutelsat tuovat satelliittilaajakaistan Suomeen

Kaarlo Räihä
11. marraskuuta, 2010 21:20

Suomen laajakaistamarkkinoille saadaan ensi vuonna lisää kilpailua, kun Sonera ja Eutelsat tuovat satelliittilaajakaistapalvelun markkinoille vuoden ensimmäisen puoliskon aikana.
Yhteydet tarjotaan Eutelsatin uuden KA-SAT-supersatelliitin avulla, joka laukaistaan kiertoradalle tämän vuoden lopulla. Satelliitin luvataan tarjoavan kuluttajille parhaimmillaan 10 Mb/s -latausnopeudet ja 4 Mb/s -lähetysnopeudet.
Yhteyden käyttö onnistuu koko Suomen alueella. Yhteys toteutetaan lautasantennilla ja satelliittimodeemilla, joiden yhteishinnaksi Sonera arvioi noin 500 euroa. Kuukausimaksujen ennakoidaan olevan 40-80 euron välimaastossa yhteystyypistä riippuen. Tarjolle tulevat ainakin 10/4 Mb/s -liittymä (siirtoraja 25 gigatavua kuukaudessa) ja 4/1 Mb/s -liittymä (siirtoraja 4 gigatavua kuukaudessa), joten Topsite-palvelinta ei kannata tällaisen yhteyden päähän sijoittaa tiedonsiirtorajojen takia.
TeliaSonera Finlandin toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström kommentoi uutta tekniikkaa seuraavasti yrityksen lehdistötiedotteessa: "Olemme ylpeitä ja tyytyväisiä, kun voimme olla tuomassa uusinta tekniikkaa kuluttajien käyttöön kaikkialle Suomeen. Palvelu tuo ensimmäistä kertaa kaikki suomalaiset laajakaistapalveluiden piiriin. Uskomme, että palvelu löytää käyttäjiä niin haja-asutusalueilta kuin taajamistakin, sillä hyvä siirtonopeus ja kohtuullinen hinnoittelu ovat uskoaksemme houkutteleva yhdistelmä".
Suomen lisäksi KA-SAT mahdollistaa yhteydet muissakin Euroopan maissa, ja sen 70 Gb/s:n tiedonsiirtokapasiteetti mahdollistaa lehdistötiedotteen mukaan yli miljoonaan kuluttajan palvelemisen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.