Internet Explorer 9 otti ykköstilan W3C:n HTML5-testeissä

Kaarlo Räihä
2. marraskuuta, 2010 18:47

Vaikka tulevan HTML5-standardin määrityksiä ei ole lyöty vielä lukkoon, ovat useat tahot julkaisseet erilaisia testipaketteja, joiden avulla voi tarkistella selainten HTML5-yhteensopivuutta. HTML5-standardin pelisääntöjä kehittävä World Wide Web Consortium (W3C) on myös julkaissut oman testipakettinsa, jonka suorituksessa parhaiten onnistuu Microsoftin Internet Explorer 9 -selain.
Testeissä mukana olivat Internet Explorer 9 Platform Preview 6, Google Chrome 7.0.517.41 beta, Firefox 4 Beta 6, Opera 11.00 alpha (build 1029) ja Safari Version 5.0.2 (6533.18.5), joiden välillä löytyi tietyissä testiosioissa suuriakin eroja. Kaikki testissä mukana olleet selaimet osasivat käsitellä uudet audio-tagit ilman ongelmia, mutta esim. SVG- tai MathML-sisällön käsittely HTML5:n määrittämällä foreign content -tavalla tuottaa testitulosten mukaan suuria ongelmia Opera- ja Safari-selaimille.
IE9 läpäisi kaikissa kategorioissa yli 80 prosenttia testitapauksista, joten merkittäviä heikkouksia ei tältä osin löytynyt. Testin hopeamitalin nappasi Chrome, joka hätyyttelisi IE9:siä, jos selaimen XHTML5-yhteensopivuus olisi parempi. Kolmantena on Firefox 4 Beta 6, jonka suurimmat ongelmat liittyivät video-tagia käsittelevää testiosioon.
W3C:n julkaisema testipaketti ei testaa HTML5:n kaikki ominaisuuksia, joten sen perusteella ei voi sanoa selaimen olevan täysin HTML5-yhteensopiva. Microsoftille hyvä tulos on kuitenkin arvokas sulka hattuun, sillä ohjelmistojätti kertoi aiemmin panostavansa jatkossa entistä enemmän HTML5-standardiin, jotta sovelluksia saadaan ajettua mahdollisimman monessa eri laitteessa.
Microsoftin lisäksi myös lähes kaikki muut ohjelmistomaailman suuret nimet seisovat HTML5:n takana, joten HTML5-yhteensopivuudesta tulee tärkeä asia selainten välisessä kamppailussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.