AMD lisää joustavuutta Bulldozer-arkkitehtuurissa

Manu Pitkänen
29. lokakuuta, 2010 14:40

AMD:n Bulldozer-arkkitehtuuriin perustuvat suorittimet antavat odottaa itseään, mutta yhtiö on kuitenkin avoimesti kertonut sen tulevista ominaisuuksista. Nyt AMD kertoo tulevasta arkkitehtuurista löytyvän Flex FP -ominaisuus, jonka luvataan parantavan prosessoreiden liukulukulaskentaa. Ominaisuus löytyy AMD:n palvelinprosessoreista.
Aiemmin prosessoreissa on ollut jokaista kokonaislukuyksikköä kohden yksi oma 128-bittinen liukulukuyksikkö (FPU). AMD:n Flex FP:n ansiosta yksi 256-bittinen FPU voidaan jakaa kahden ytimen kesken. Tämän järjestelyn vuoksi AMD on joutunut ottamaan prosessoreissaan käyttöön uuden AVX-käskykannan, jonka avulla yhden kellojakson aikana voidaan käsitellä kahdeksan 32-bittistä käskyä tai neljä 64 bittistä käskyä.
Ratkaisun joustavuus tulee ilmi siinä, että Flex FP osaa dynaamisesti jakaa voimavaroja tarpeenmukaisesti. Siis on mahdollista, että yhden kellojakson aikana ydin suorittaa 256-bittisen AVX-käskyn ja heti seuraavassa kellojaksossa liukulukuyksikkö voidaan jakaa kahtia suorittamaan samanaikaisesti kahta 128-bittistä käskyä. John Fruehe kehuu tämän parantavan suorituskykyä ja vähentävän tehonkulutusta.
Lisäksi tulevissa palvelinprosessoreissa kokonaislukuyksikköjen ajastimet ovat eriytetty liukulukuyksikköjen ajastimista, jonka luvataan vähentävän latensseja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.