Google: Kamera-automme keräsivät sähköposteja ja salasanoja

Kaarlo Räihä
23. lokakuuta, 2010 0:31

Tänä keväänä Googlen Street View -katunäkymäpalvelun kuvausautoista nousi kova kohu, kun Google vahvisti niiden keränneen talteen salaamattomien WLAN-verkkojen liikennettä. Tällä viikolla asia on noussut jälleen otsikoihin, kun Google kertoi tallennetun WLAN-liikenteen sisältävän mm. kokonaisia sähköpostiviestejä, tietoja vierailluista internet-sivuista ja ihmisten käyttämiä salasanoja.
Nämä Googlen kannalta ikävät seikat tulivat esiin ulkopuolisten tahojen tekemissä tarkistuksissa, joita suoritettiin mm. eri valtioiden toimesta. Kanadan viranomaiset löysivät kerätyistä tiedoista esim. 678 puhelinnumeroa, 787 osittaista sähköpostia ja ainakin viisi kokonaista sähköpostiviestiä, joissa osassa oli lähetetty käyttäjätunnuksia ja salasanoja.
Googlen Street View -autojen keräämää datakasaa ei ole tarkistuksien takia vieläkään poistettu, joten arkaluonteista tietoa on edelleen tallessa. Googlen mukaan tämä tietojen poistaminen tulee tapahtumaan lähiaikoina.
Googlen johtoportaaseen kuuluva Alan Eustace on blogikirjoituksessaan pahoillaan yrityksen keräämästä WLAN-liikenteestä ja sen aiheuttamista ongelmista. Jotta vastaavaa ei tapahtuisi jatkossa, aikoo Google muuttaa yrityksen sisäistä toimintaa parempaan suuntaan mm. dokumentoimalla kaikki käyttäjätietojen keräämiseen liittyvät asiat tarkistuksia varten.
Googlen nimitti myös aiemmin uuden yksityisyyttä turvaavaan vastuuhenkilön (Alma Whitten), jonka tarkoituksena on jatkossa estää vastaavien ongelmien syntyminen. Lisäksi kaikki hakujätin työntekijät joutuvat yksityisyyttä käsittelevään koulutukseen ja heidän on hyväksyttävä yrityksen uudet pelisäännöt.
Eustace on varma siitä, että Googlen tekemät muutokset asian tiimoilta auttavat parantamaan kuluttajien yksityisyyttä. Eustacen mukaan inhimilliset virheet voivat kuitenkin edelleen aiheuttaa ongelmia, joten David Barksdalen tapaiset tapaukset saattavat jatkossakin nostaa Googlen otsikoihin huonosti turvatun yksityisyyden osalta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.