Laajakaistalle ei tule hintakattoa

Manu Pitkänen
12. lokakuuta, 2010 15:55

Viestintäministeri Suvi Lindénin kaavailema internet-operaattoreita koskeva hintasäätely ei näillä näkymin tule käyttöön. TeliaSonera, Elisa, DNA, Finnet-yhtymä sekä liikenne- ja viestintäministeriö saivat neuvoteltua itsesääntelysopimuksen, jonka mukaan yhden megan laajakaistan avausmaksua peritään korkeintaan 200–1000 euroa ja kuukausimaksu jää 30–40 euroon.
Viestintäministeriön kaavailemalle lakisääteiselle hintakatolle ei sopimuksen ansiosta ole tarvetta, mutta Lindénin mukaan pakotettu hintakatto voidaan ottaa käyttöön mikäli nyt solmittu herrasmiessopimus ei pidä. Hintakatto koskee käytännössä vain haja-asutusalueita, joissa yhden megan laajakaistaliittymiä on tarjottu korkeimmillaan tuhansien eurojen avausmaksuilla ja satojen eurojen kuukausimaksulla. Operaattorit ovat perustelleet korkeita hintoja verrattain korkeilla kustannuksilla.
Yhden megatavun internet-liittymää alettiin tämän vuoden heinäkuusta lähtien pitää yleispalveluna, joten yleispalveluvelvoitteen määrämä "kohtuuhintaisuus" koskee sitäkin. Operaattorit ja viestintäministeriö ovat vääntäneet viime kuukaudet kättä siitä mikä on kohtuullisen hintaista.
Myönnytyksenä operaattoreille Lindén lupasi valtiontukea investointeihin ja olla viemättä lakiehdotusta eteenpäin. Suomen TeliaSoneran toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckströmille ehdotetut tuet ovat täysin riittämättömiä. Hänen mukaansa yleislaajakaistat tulisi kustantaa valtion pussista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.