Yle: Vihreät valmiita lyhentämään teosten suoja-aikoja

Teemu Laitila
11. lokakuuta, 2010 16:53

Vihreät haluaisivat lyhentää tekijänoikeuden alaisten teosten suoja-aikoja. Vihreiden mielestä useiden vuosikymmeni pituiset suoja-ajat eivät enää toimi nykyisen digitaalisen kulttuurin aikakaudella. Tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta vielä tekijän kuoleman jälkeen. Äänitteiden ja erilaisten kuvateosten osalta suoja-aika on 50 vuotta valmistumishetkestä.
Vihreiden mielestä aikanaan kulttuurin edistämiseksi säädetty suoja-aika toimii nykyään alkuperäistä ajatustaan vastaan.
"Tekijänoikeuslainsäädäntö on mennyt vähän siihen suuntaan, että jos suojataan tiettyjä tuotteita hyvin pitkään, se itsesiassa rajoittaa kulttuurin syntyä. Mitä enemmän siirrytään tietoyhteiskuntaan ja netissä tapahtuvaan kulttuurin luomiseen, sitä enemmän nykyinen järjestelmä aiheuttaa ongelmia", ennustaa Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö Ylen mukaan.
Niinistön mukaan suoja-ajoista hyötyvät eniten jo muutenkin hyvätuloiset tekijät. Vihreiden ehdotuksessa ei vielä oteta tarkasti kantaa miten paljon suoja-aikoja pitäisi lyhentää.
Levy-yhtiöt ovat EU-tasolla lobanneet suoja-aikojen pidentämisen puolesta. Esimerkiksi Beatlesien alkupään tuotannon osalta suoja-aika on piakkoin tulossa tiensä päähän, mikä tietäisi levy-yhtiön rojaltitulojen laskemista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.