ACTA-sopimus julkaistiin, ennakkokäsitystä kevyempi

Manu Pitkänen
7. lokakuuta, 2010 9:30

Yhdysvaltain kauppaedustajan toimisto USTR on julkaissut verkkosivuillaan lähes valmiin ACTA-sopimuksen sekä sopimusneuvotteluissa Yhdysvaltoja edustaneen kauppaedustaja Ron Kirkin kommentit uudesta sopimuksesta. Kirk kuvailee sopimusta hieman samoin lausein kuin MPAA jo aiemmin, eli kysessä on hänen mukaansa tärkeä vaihe piratismin ja tuoteväärennösten vastaisessa sodassa, mitkä ryöväävät Yhdysvaltalaisten työpaikkoja.
Totuus kuitenkin on, ettei Yhdysvallat saanut sitä mitä se lähti hakemaan. Yhdysvallat yritti saada sopimuksen sisällön vastaamaan omaaDMCA-lakia. Professori Michael Geist on jo ehtinyt kommentoimaan uutta sopimusta. Hän näkee koko Internetiä koskevan sopimustekstin Yhdysvaltain pyrkimyksiin nähden totaalisena epäonnistumisena. Hän toteaa koko sopimuksen olevan täysin erilainen kuin aiemmat luonnokset ovat olleet.
Alla pari kohtaa sopimuksen asiakohdista:


ACTA-sopimusta on laajalti kommentoitu kevyenä sopimuksena. Sen uskottiin kaiken salailun ja ennakkoon vuotaneiden luonnosten valossa olevan sisällöltään paljon tiukempi. Kolmen vuoden neuvottelut jäivät tuloksiltaan varsin vaatimattomiksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.