BBC testasi huimaa Super Hi-Vision -lähetystä

Matti Robinson
30. syyskuuta, 2010 16:52

Britannian yleisradioyhtiö BBC ja japanilainen televisioyhtiö NHK ovat toteuttaneet ensimmäisen Super Hi-Vision -televisiolähetyksen Isosta-Britanniasta Japaniin. Yhteistyön tuloksena The Charlatans -yhtyeen keikka lähetettiin sekä viereiseen huoneeseen että Tokioon tekniikalla, joka kykenee peräti 16 kertaiseen Full HD -resoluutioon. Muutamia vuosia kehitettyä teknologiaa on ennenkin demottu, mutta tämänkertaista lähetystä pidetään merkittävä askeleena kohti julkista käyttöä.
NHK:n tavoitteena on saada teknologia kuluttajakäyttöön vuoteen 2020 mennessä, mutta toistaiseksi tarjolla olevat televisiot rajoittuvat Full HD -tarkkuuteen. Full HD:n tarjoamasta 1920x1080-resoluutiosta on siis vielä pitkä matka Super Hi-Visionin 7680x4320-resoluutioon. Tarkoituksena on kuitenkin esitellä huipputarkkaa kuvaa Lontoon 2012 olympialaisista, joissa BBC on vahvasti mukana.
Suuri tarkkuus vaatii kehittynyttä rautaa, jonka takia peräti 24Gb/s -nopeudella siirrettävää dataa varten on jouduttu kehittämään uusi optinen datalähetin. Kameroita on turha etsiä edes erikoisliikkeiden hyllyiltä, sillä niitä on olemassa vain 3 kappaletta koko maailmassa. Kuvan katseluun käytettiin luonnollisesti myös erikoisvalmisteisia näyttöjä, joista pienempikin oli peräti 103 tuumainen ja kykeni toistamaan vain neljänneksen maksimiresoluutiosta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.