Europarlamentti ehdottaa EU:n tekijänokeusjärjestelmien yhtenäistämistä

Teemu Laitila
25. syyskuuta, 2010 11:42

Europarlamentti jätti viime viikolla EU-komissiolle ehdotuksen koko EU:n alueen kattavan yhtenäisen tekijänoikeusjärjestelmän ja lisensointikäytännön luomisesta.
Ehdotuksella halutaan taistella laajaa piratismia vastaan helpottamalla koko Euroopan laajuisten lisenssien myöntämistä kirjoille, musiikille ja elokuville. Yksinkertaisempi lisensointikäytäntö helpottaisi laillisten jakelukanavien perustamista, mikä vähentäisi tarvetta laittomalle jakelulle.
"Laittoman tiedostonjakamisen aiheuttamat ongelmat ovat yhä suurempia Euroopan talouden kannalta ja ne vaikuttavat esimerkiksi alan työpaikkojen ja tuottojen määrän kuin myös hallitusten tulojen määrään" kertoo parlamentin ehdotuksen EU-komissiolle jättänyt ranskalainen europarlamenttiedustaja Marie Gallo.
Tällä hetkellä monen laillisen musiikki- ja videopalvelun laajemman yleistymisen esteenä on Euroopan maiden toisistaan eroavat lisensointikäytännöt ja useat eri edunvalvontajärjestöt, jotka kaikki haluavat olla osaltaan valvomassa ja myöntämässä lisenssejä omilla alueillaan. Esimerkiksi suosittu musiikkipalvelu Spotify ei ole viralisesti ollut käytettävissä monissa maissa johtuen lisensointijärjestelmän monimutkaisuudesa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.