AMD esitteli kilpailijaa Atomeille

Teemu Laitila
8. syyskuuta, 2010 10:25

Ostettuaan ATI:n AMD ilmoitti aikovansa kehittää uuden tyyppisiä prosessoreita, joissa näytönohjaimen toiminnallisuus olisi täysin integroitu prosessoriin. AMD kutsui uusia prosessoreita Accelerated Processing Unit -nimellä (APU) ja koko integrointistrategian nimeksi annettiin Fusion.
Fusion-projektin tuotteista on kuultu jo aiemmin ja työpöytäkäyttöön suunniteltujen APU:den olisi tarkoitus ilmesty joskus ensi vuoden puolella. Nyt AMD on kuitenkin esitellyt kannettaviin laitteisiin suunniteltuja Fusion-prosessoreita, joilla on potentiaalia tarjota Intelin Atomeille vakavasti otettavaa kilpailua. Asiasta kerrotaan useilla uutissivustoilla.
Uudet Ontario ja Zacate nimellä tunnetut mobiiliprosessorit perustuvat AMD:n uusimpaan Bobcat-arkkitehtuuriin ja ne on valmistettu GlobalFoundriesin 40 nm:n valmistusprosessilla. Niissä on molemmissa kaksi Bobcat-ydintä sekä DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain joka tukee UVD 3.0 -videodekoodausta, eli se kykenee purkamaan 1080p-tason videokuvaa. Siruille on integroitu myös DDR3-muistiohjain.
Zacaten TDP-arvoksi on ilmoitettu 18 W ja se on tarkoitettu erittäin ohuisiin sekä halvemman hintaluokan kannettaviin, kun Ontario kilpailee suoraan Atomien kanssa 8 W:n TDP-arvolla ja se on tarkoitettu netbook/nettop-koneisiin. Atomeihin verrattuna Ontariolle antaa kilpailuetua sen Out-of-Order-tekniikka ja huomattavasti tehokkaampi näytönohjain. Nykyiset Atom-prosessorit kykenevät purkamaan enintään 720p-resoluution videokuvaa.
Uusia Fusion APUjen odotetaan saapuvan OEM-valmistajille ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.


Kuvassa oletettavasti Ontario

Edit:Korjattu valmistusprosessin kokoluokka 40 nm:n.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.