IBM esitteli maailman "nopeinta" prosessoria

Manu Pitkänen
26. elokuuta, 2010 17:32

Maailman nopeimman pöytäkoneprosessorin titteli on kahden kauppaa: AMD:n ja Intelin. Kellotaajuudeltaan suurimman ("nopeimman") prosessorin tittelin omistaa kuitenkin IBM. Jo heinäkuussa julkaistu neliytiminen z196-prosessori tikittää 5,2 gigahertsin kellotaajuudella. Edellinen tittelin haltija oli niin ikään IBM:n prosessori: Power6 (4,7 GHz). IBM esitteli uutta prosessoriaan nyt yksityiskohtaisemmin Hot Chips 2010 -tilaisuudessa.
Z196 koostuu yhteensä 1,4 miljardista transistorista, ja se on valmistettu 45 nanometrin tekniikalla. Jokaisella neljällä ytimellä on oma 1,5 megatavun L2-välimuisti. Jaettua L3-eDRAM-muistia on yhteensä 24 megatavua. Ytimen ulkopuolella on vielä neljäs muistitaso. L4-muisti on yhteinen kaikkien (maks. 6 kappaletta) järjestelmän prosessoreiden kesken, ja sitä on yhteensä 192 megatavua. L4-muistia ja prosessoreita yhdistää väylä, jonka siirtonopeus nousee jopa 40 gigatavuun sekunnissa, joten tiedonnälkää prosessoreiden ei tarvitse nähdä.
Tiensä IBM:n Z-sarjan tietokoneisiin prosessori löytää joskus syyskuun aikana. Jokapojan tietokoneista ei luonnollisesti ole kyse, sillä Z-sarjalaisten hinnat mitataan sadoissa tuhansissa dollareissa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.