EFF:n mielestä Apple hakee patenttia vakoiluohjelmallle

Teemu Laitila
25. elokuuta, 2010 20:14

Kansalaisten oikeuksia verkossa puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation) kritisoi Applen mobiililaitteiden valvontaan liittyvää patenttihakemusta.
EFF:n mielestä tekniikka antaa Applelle mahdollisuuden vakoilla asiakkaitaan sekä kontrolloida sitä, miten asiakkaat tuotteita käyttävät. EFF jopa kehitti uuden termin ja nimesi uuden tekniikan "traitorwareksi", sillä pelkän vakoilun sijaan se mahdollista Applen kostaa käyttäjille, jotka toimivat yhtiön tahdon vastaisesti.
Erityisesti EFF kritisoi hakemuksessa kuvailtuja keinoja täysin yliampuviksi. Järjestön mielestä varkauksien estoon sekä selvittämiseen riittäisi vähempikin, kuin salakuvien ottaminen käyttäjästä, äänen nauhoittaminen ja jopa käyttäjän sydämenlyöntien tallentaminen.
EFF viittaa tilanteisiin, joissa Applen käyttäjistään keräämät arkaluonteiset biometriset tunnisteet saattaisivat olla erittäin haitallisia joutuessaan vääriin käsiin. Myös Applen suunnitelmat sulkea jailbreakattuja laitteita herättävät vastustusta, koska kesällä tehdyn päätöksen mukaan lukituksen poistaminen ei ole vastoin tekijänoikeuslakia.
Apple ei ole myöskään kertonut, mitä kerätyillä tiedoilla aiotaan tehdä tai kuinka pitkään niitä tullaan säilyttämään. Järjestön mukaan on odotettavissa, että ennen pitkää myös lainvalvojat kiinnostuvat Applen tietokannasta ja tulevat vaatimaan tietoja muihinkin kuin puhelinten katoamistapausten selvittämiseen.
EFF suosittelee Applelle välitöntä suunnitelmista luopumista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.