SSD-asemien hinnat putoavat vuoden lopulla?

Manu Pitkänen
20. elokuuta, 2010 18:34

SSD-levyt ovat nopeudessa ylivertaisia perinteisiin kovalevyihin nähden, niiden painolastina on vain ollut erittäin korkeat hinnat. Markkinatutkimusyhtiö iSuppli ennustaa nyt, että SSD-levyjen hinnat putoavat tämän vuoden viimeisellä puoliskolla. Yhtiö ennustaa, että SSD-asemien gigatavun hinta putoaa alle dollariin (0,8 €).
Suurimmaksi tekijäksi iSuppli mainitsee NAND-muistien hinnan laskun TLC-piirien (triple level cell) saatavuuden paranemisen vuoksi. TLC-tekniikka mahdollistaa suuremman kapasiteetin verrattuna SLC:hen tai MLC:hen. SSD-asemien hinnat lähtivät kasvuun vuoden 2008 lopun jälkeen ja ovat olleet laskusuunnassa vuoden 2009 lopusta lähtien, jolloin se saavutti huippunsa (2 $/GB). Hintojen uskotaan putoavan alle vuoden 2008 tason eli alle dollariin gigatavulta.
Jokaisen kannattaa nyt miettiä tykönään koska ostaa SSD-aseman, jos sellaista on ajatellut. Suurempien asemien kohdalla voi säästää jo ihan mukavasti vain lykkäämällä hankinta-ajankohtaa.
iSupplin vanhempi analyytikko Michael Yang kuitenkin ajattelee, että hinnat putoavat liian vähän ja liian myöhään. Hänen mukaan perinteiset kovalevyt ovat onnistuneet kilpailemaan SSD-asemia vastaan hinnassa ja tallennuskapasiteetissa niin tehokkaasti, ettei SSD-asemilla ole enää toivoa syrjäyttää kovalevyjä tietokoneissa lähitulevaisuudessa. Hän kuitenkin myöntää, että hintojen putoaminen lisää kuluttajien mielenkiintoa SSD-asemia kohtaan.
Alla kuva NAND-muistien hintojen kehityksestä viimevuosina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.