Googlen toimistolle ratsia WLAN-tietojen takia

Kaarlo Räihä
11. elokuuta, 2010 13:23

Tämän vuoden toukokuussa Google myönsi keränneensä vahingossa tietoja WLAN-verkoista Street View -katunäkymäpalvelun kuvausautoilla. Googlen ilmoituksen myötä useat eri valtiot käynnistivät tutkimuksia asiasta, ja nähtävästi joissain maissa tutkimukset ovat vielä kesken, sillä Etelä-Koreassa poliisit tekivät jutun takia ratsian yrityksen toimistoon Soulissa muutama päivä sitten.
Viranomaiset takavarikoivat ratsian yhteydessä juttuun liittyviä todisteita ja samalle he esittivät Googlelle pyynnön luovuttaa luvattomasti kerätyt WLAN-tiedot. Poliisin epäilysten mukaan hakujätti on saattanut syyllistyä luvattomaan tiedon keräämiseen ja tallentamiseen. Google ilmoitti jo aiemmin tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa asian tiimoilta, ja sama käytäntö koskee luonnollisesti myös Etelä-Korean tutkimuksia.
Koska WLAN-tietojen keräämisen laillisuus vaihtelee maittain, on Googlea rangaistu jossain maissa ja toisissa maissa yritys ei ole saanut mitään seuraamuksia. Helpolla Google pääsi mm. Hongkongissa, jossa virallisia tutkimuksia ei edes käynnistetty, koska Googlen keräämät tiedot eivät sisällä mitään merkityksellisiä yksityiskohtia. Australiassa tuomio oli kuitenkin karumpi, sillä yrityksen piti pyytää julkisesti anteeksi, jonka lisäksi Googlen on kerrottava seuraavan kolmen vuoden ajan paikallisille viranomaisille tietoja yrityksen tulevista tuotteista, jotta vastaavia epäkohtia ei tapahtuisi jatkossa.
Street Viewin saamasta negatiivisesta julkisuudesta huolimatta palvelun toiminta jatkuu myös tulevaisuudessa, mutta jatkossa käytettävät kuvausautot eivät sisällä WLAN-skannaukseen tarvittavia laitteita. Lisäksi kuluttajille annetaan jatkossa paremmat vaikutusmahdollisuudet palvelussa esiintyvien kuvien poistamiseen, joten julmat ihmiset eivät enää välttämättä pääse levittelemään Street View -linkkejä naapurin huonosti hoidetusta nurmikosta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.