IFPI: Bulgariassa takavarikoitiin 120 teratavun edestä levytilaa

Kaarlo Räihä
8. elokuuta, 2010 23:05

Tekijänoikeuksia kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonograph Industry) on jälleen saanut yhden sulan hattuunsa, kun järjestö kertoi maanantaina Bulgarian suurimmasta iskusta piraattisivustoja vastaan.
Poliisin suorittamien ratsioiden seurauksena neljä lataussivustoa (nanoset.net, rapidadd.com, 4storing.com ja afasta.com) suljettiin ja poliisi takavarikoi myös 120 teratavun edestä kiintolevyjä, joille oli tallennettu luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä, jota palveluiden käyttäjät pystyivät lataamaan. Lisäksi poliisin haltuun päätyi kirjanpitoa toiminnan pyörittämisestä.
IFPI:n mukaan kyseiset sivustot jakelivat luvatta eteenpäin mm. ohjelmia, pelejä, musiikkia, elokuvia ja e-kirjoja. Sivustojen pyörittämisestä vastaa kuulemma järjestäytynyt rikollisuus, joka on netonnut palveluiden käyttäjiltä tuloja noin 2,5 miljoonan euron edestä. Lisätuloja sivustot olivat vielä tienanneet mainoksia näyttämällä.
Bulgarian heikon taloudellisen tilanteen myötä luvaton nettilataaminen on maassa erittäin suosittua, ja IFPI:n mukaan Bulgariassa äänilevyjen myynti on Euroopan heikointa. Myös laillisten digitaalisten musiikkilataamojen suosio on alhaalla, joten luvattomasti kopioidun musiikin osuus on maassa IFPI:n mukaan noin 100 prosentin luokkaa. Operaation toivotaankin parantavat laillisten musiikkikauppojen tilannetta Bulgariassa.
Poliisille sivustojen toiminnasta vinkkasi paikallinen tekijänoikeusjärjestö BAMP (Bulgarian Association of the Music Producers), joka edustaa IFPI:n tavoin musiikkiteollisuuden etuja. Operaatiossa olivat mukana maan sisä- ja kulttuuriministeriöt.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.