FFmpeg-kehittäjät nopeuttivat VP8-videoiden purkamista

Kaarlo Räihä
24. heinäkuuta, 2010 18:19

Google julkaisi toukokuussa VP8-videokoodekin kaikelle kansalle avoimen lähdekoodin muodossa. Tuolloin VP8 sai osakseen kritiikkiä mm. nopeutensa osalta, mutta nyt tähän epäkohtaan on saatu huomattava parannus, kun FFmpeg-kehittäjät julkaisivat ensimmäisen optimoidun version VP8-dekooderista.
Kolmen hengen kehitystiimi työsti optimointeja muutaman viikon ajan, ja julkaistujen mittaustulosten perusteella kolmikon tekemät muutokset nopeuttavat teräväpiirtoisten VP8-videoiden purkamista parhaimmillaan jopa 65 prosentin verran.
VP8:n tulevaisuuden kannalta tällaiset optimoinnit ovat tärkeitä, koska rautakiihdytettyjä VP8-dekoodereita ei löydy vielä esim. näytönohjaimista, jonka takia VP8-videot pitää toistaiseksi purkaa tietokoneen tai mobiililaitteen suorittimella.
Nyt julkaistut optimoinnit koskevat vain x86-suoritinarkkitehtuuria, mutta myöhemmin luvassa on mobiililaitteissa suosituille ARM-suorittimille tarkoitettuja optimointeja. Lisäksi Intelin Atom-suorittimille julkaistaan jossain vaiheessa omia optimointeja, joiden myötä myös suositut miniläppärit saavat lisää potkua VP8-videoiden toistoon.
Useat selainvalmistajat tukevat Googlen lanseeraamaa WebM-projektia, joka yhdistää VP8-videokoodekin, Vorbis-audiokoodekin ja Matroska-säiliöformaatin yhteen pakettiin. Videosivustot eivät kuitenkaan ole innostuneet WebM:stä samalla tavalla, ja se kaipaisikin enemmän huomiota, jotta WebM:stä saataisiin ainakin de facto -standardi internetin videosisällölle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.