Firefox 4 Beta 1 ladattavissa

Kaarlo Räihä
7. heinäkuuta, 2010 10:17

Kesäisen selainkehityksen omia hedelmiä on tällä viikolla esitellyt Mozilla-säätiö, joka julkaisi eilen ensimmäisen virallisen beta-version tulevasta Firefox 4 -selaimesta.
Kuten arvata saattaa, tarjoaa uusi 4-versio runsaasti muutoksia aiempiin 3-versioihin verrattuna. Tarjolla on mm. kokonaan uusittu selainlaajennusten hallintapaneeli, mahdollisuus toistaa WebM-videoita, paremmat asetukset surffailuyksityisyyden suojaamiseen sekä laajennettu HTML5-tuki.
Muutoksia on tapahtunut myös suorituskyvyssä ja ulkoasussa. Suorituskyvyn osalta tarjolla on mm. uudistettu Javascript-moottori ja mahdollisuus käyttää uusilla Windows-käyttöjärjestelmillä Direct2D-renderöintiä selaimen piirto-operaatioiden nopeuttamiseen (oletuksena pois päältä). Ulkoasun osalta isoimmat muutokset ovat välilehtien siirtäminen osoiterivin yläpuolelle ja uudistuneet ikonit. Muita muutoksia voi nähdä Windows Vista- ja Windows 7 -käyttöjärjestelmien kanssa, joissa Firefox näyttää käyttöliittymässä vain erillisen Firefox-valikon uusien Opera-selaimien tapaan. Linux- ja Mac OS X -versioiden käyttöliittymiä muokataan vielä tulevien beta-versioiden yhteydessä, joten ne eivät näytä tällä hetkellä samalta kuin Windows-versiot.
Mozilla lupaa julkaista uuden beta-version 2-3 viikon välein, ja palautetta kehittäjille voi antaa selaimesta löytyvän Feedback-napin avustuksella. Toivottavasti seuraavassa betassa Direct2D-renderöinti ja 3D-websisällön piirtämisen mahdollistava WebGL ovat oletuksena päällä, jotta surffaajat voivat testata uudistuksia suoraan, eikä heidän tarvitse laittaa ominaisuuksia erikseen päälle.
Nyt jaossa on ainoastaan englanninkielinen beta-jakelu Windows-, Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille, mutta myöhemmissä beta-versioissa nähtäneen myös muita käyttöliittymäkieliä.
Alla pari kuvaa uudesta selaimesta

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.