HDBaseT tuo HDMI:lle kilpailijan - välineitä RJ-45-liitännät ja CAT-5e/CAT6-kaapelit

Kaarlo Räihä
2. heinäkuuta, 2010 12:06

Viime vuonna markkinoille on ilmaantunut useita erilaisia digitaalisia ratkaisuja videon ja äänen siirtämistä varten. Markkinaosuuden osalta ylivoimaisesti suosituin tekniikka on HDMI, joka on jälleen saamassa yhden haastajan, kun HDBaseT virallisti tällä viikolla uuden HDBaseT 1.0 -määrityksen.
HDBaseT 1.0 rakentuu kotiverkoistakin löytyvien RJ-45-liitäntöjen ja CAT-5e/CAT6-kaapeleiden päälle, joten kuluttajille ja laitevalmistajille luvassa ovat tutut asiat. HDBaseT 1.0 tarjoaa mm. 10,2 Gbps -nopeudella toimivan linkin video- ja äänidatalle, 100 Mbps -nopeuden verkkoliikenteelle ja mahdollisuuden siirtää USB-dataa.
Datan ohella HDBaseT 1.0 mahdollistaa sähköenergian (100W) siirtämisen samalla, joten parhaimmassa tapauksessa esim. näyttölaitteelle riittää yksi kaapeli. Toinen iso etu on mahdollisuus käyttää pitkiä kaapeleita, sillä tekniikan luvataan toimivan jopa 100 metrin CAT-5e/CAT6-kaapeleilla, joita voi vahvistimien avulla niputtaa yhteen kahdeksan kappaletta.
HDBaseT:n lupausten mukaan videon ja audion tiedonsiirtonopeus voidaan tulevaisuudessa nostaa 20 Gbps -luokkaan ja samalla verkkoliikenteen suurin nopeus voidaan jopa kymmenkertaistaa.
Laitevalmistajista uutta standardia liputtavat mm. Sony, Samsung, LG ja Valens. Ensimmäisiä uutta standardia tukevia laitteita odotetaan markkinoille vielä tämän vuoden aikana, ja ensi vuonna laitteita pitäisi tulla myyntiin enemmänkin.
Alla vertailu eri tekniikoiden ominaisuuksista

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.