Internet Explorer 9 -selaimen uusin esiversio piirtää vauhdilla

Kaarlo Räihä
24. kesäkuuta, 2010 23:51

Selainsodan kesärauhasta ei ole tietoakaan, sillä Microsoftin tulevasta Internet Explorer 9 -selaimesta julkaistiin tällä viikolla kolmas esiversio, johon on tungettu mukaan jälleen uusia ominaisuuksia ja bugikorjauksia.
Suorituskyvyn osalta parannusta on tapahtunut mm. erinäisissä selaimen renderöintinopeutta mittaavissa testeissä ja Javascript-nopeutta mittaavassa Sunspider-testissä, jossa uusin esiversio on yli 100 ms nopeampi kuin edellinen esiversio. Javascriptin osata suorituskyky on jo lähellä Safari 5 -selaimen tasoa, joten Microsoft on todella kirinyt muiden selainten kaulaa kiinni.
Tuettujen HTML5-ominaisuuksien lista on kasvanut uudessa esiversiossa Canvas-tuella, jota monet tahot ovatkin toivoneet Microsoftilta. Canvasin avulla verkkosivuille voi luoda erilaisia piirtoalueita, joihin voidaan piirtää 2D- ja 3D-grafiikkaa. IE9:ssä myös Canvas-alueet piirretään näytönohjaimen avustuksella, joten piirto on vähintäänkin vauhdikasta, ja Download Squad -sivuston tekemän testin perusteella graafista suorituskykyä vaativa Fish Tank -testi toimii nopeiten Firefoxin 3.7 -betaversiolla ja uudella IE9:n esiversiolla, joissa molemmissa näytönohjaimen avustuksella tapahtuva piirto toimii kunnolla. Operan 10.60 -betaversio ja Chromen 6.0 -kehitysversion kanssa näytönohjainta ei hyödynnetä, jolloin piirtonopeus jää huomattavasti hitaammaksi.
IE9:n viimeisin esiversio tarjoaa myös Web Open Font Format -tuen (WOFF), joka mahdollistaa omien fonttien helpon sisällyttämisen internet-sivuille. Lisäksi parantuneet Javascript-tuen myötä erilaisten pelien toteuttaminen on nyt helpompaa.
Acid3-testin osalta IE9:n kehittäjät ovat jälleen petranneet, ja nyt selain saa jo 83 pistettä, kun edellisellä esiversiolla tuloksena oli 68 pistettä.
Alla esittelyvideo IE9:n uudistuksista (sama video MP4-formaatissa) ja piirtonopeuden vertailuvideo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.