TTVK: Varoituskirjeiden lisäksi tarvitaan kovempia otteita

Kaarlo Räihä
22. kesäkuuta, 2010 11:20

Suomessa työstetään parhaillaan keinoja, joiden avulla tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettijakelua saataisiin vähennettyä. Yhtenä keinona opetus- ja kulttuuriministeriössä on mietitty varoituskirjeiden lähettämistä luvattomilla lataajille, mutta tekijänoikeuksia puolustavan TTVK:n (Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus) julkaiseman tiedotteen mukaan pelkät varoituskirjeet eivät kuitenkaan ole riittävän tehokas keino luvattomien latausten hillitsemiseen.
TTVK ei ole mielipiteensä kanssa yksin, sillä tässä kuussa tehdyn kyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista pitää pelkkää varoituskirjemallia melko tai täysin tehottomana. Luvatonta lataamista harrastavien kuluttajien osalta vastaava prosenttiluku oli 72. Taloustutkimus Oy:n tekemän kyselyn perusteella tehokkaampi keino olisi rikkeiden kirjaaminen ylös, jolloin luvatonta lataamista varoituksista huolimatta jatkavia kuluttajia voitaisiin rangaista esim. sakoilla, internet-yhteyden määräaikaisella katkaisemisella ja vahingonkorvauksilla.
Tämä ankarampi seuranta- ja rangaistusmenetelmä olisi 82 prosentin mukaan erittäin tai melko tehokas luvattoman lataamisen vähentämiseen. Luvattomien lataajien keskuudessa vastaava prosenttiluku oli 91, joten kyselyn perusteella luvaton lataamista saadaan vähennettyä ainakin tällaisilla keinoilla.
TTVK:n toimintaa johtava Antti Kotilainen kommentoi kyselyn tuloksia seuraavasti: "Tutkimus vahvistaa, että nyt esillä oleva pelkkä ilmoitusmalli ei johda tuloksiin. Esitys on tällaisenaan riittämätön. Tällä mallilla ei laiteta kuntoon luovien sisältöjen sähköisen kaupankäynnin edellytyksiä Suomessa".
Luvattomien lataajien ja tekijänoikeusjärjestöjen lisäksi mahdolliset lainsäädännön muutokset vaikuttavat myös internet-operaattoreihin, joiden olisi ohjattava tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä tulleita varoitusviestejä asiakkailleen sekä mahdollisesti pidettävä kirjaa niistä asiakkaista, jotka ovat saaneet varoituskirjeitä. Teleoperaattoreita edustavan Ficom ry:n toimitusjohtaja Reijo Svento kertoi kuitenkin Tietokone-lehdelle, ettei operaattoreita voida vaatia kiistan osapuoleksi oikeudenhaltijoiden ja kuluttajien väliin.
Sventon mukaan operaattorit eivät halua ylläpitää tietokantoja tekijänoikeuksia rikkovista asiakkaista, eivätkä he halua myöskään maksaa mahdollisten varoitusviestien ohjaamisista tulevia kustannuksia, vaan kaikki kulut pitäisi maksaa oikeudenhaltijoiden toimesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.