Facebookin johtajia syytetään jumalanpilkasta - rangaistukseksi halutaan kuolemantuomio

Kaarlo Räihä
19. kesäkuuta, 2010 12:03

Monet internet-sivustot ovat huomanneet parin viime vuoden aikana, että sivustojen ylläpitäjät voidaan haastaa oikeuteen lähes missä tahansa maassa. Yleensä kiistely on liittynyt tekijänoikeuksiin tai rahaan, mutta nyt panokset ovat koventuneet, kun Pakistanissa on aloitettu tutkinta Facebookin harrastamasta jumalanpilkasta, josta voidaan maan lakien mukaisesti tuomita kuolemaan tai passittaa vankilaan loppuelämäksi.
Facebookin ongelmat Pakistanissa alkoivat viime kuussa, kun pääsy palveluun estettiin siellä Piirrä Muhammed -päivän yhteydessä järjestetyn Facebook-tempauksen takia. Esto purettiin viime kuun lopulla, kun Facebook poisti närää aiheuttaneet sivut.
Sivujen poistaminen ei kuitenkaan riittänyt kaikille, vaan paikallinen valtionsyyttäjä on nyt käynnistänyt tutkinnan Facebookin osallisuudesta Piirrä Muhammed -päivän tapahtumiin. Vastuuseen tästä toiminnasta halutaan Facebookin toimintaa johtava Mark Zuckerberg sekä yrityksessä aiemmin työskennelleet Dustin Moskovitz ja Chris Hughes. Lisäksi tuomio halutaan tempauksen aloittaneelle henkilölle, joka on piiloutunut Andy-nimimerkin taakse.
Facebookin yhteyshenkilö ei suostunut kommentoimaan tapausta, koska kyseessä on lainopillinen asia.
Tiettävästi Pakistanin poliisi aikoo pyytää tapauksen käsittelyn osalta apua Interpolilta, jotta syytetyt toimitettaisiin maahan oikeudenkäyntiä varten. Lisäksi Pakistanin YK-lähettiläs aikoo vaatia asian käsittelyä seuraavassa YK-huippukokouksessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.