NMPA haastoi LimeWiren oikeuteen

Kaarlo Räihä
17. kesäkuuta, 2010 23:16

LimeWire-ohjelmaa kehittävä Lime Wire LLC -yritys on jälleen joutunut ikävien syytösten kohteeksi, kun musiikinjulkaisijoita Yhdysvalloissa edustava National Music Publishers Association (NMPA) haastoi yrityksen eilen oikeuteen tekijänoikeusrikosten takia.
NMPA:n mukaan LimeWire-ohjelman kehittäjät ovat tietoisia ohjelman tarjoaman P2P-verkon avulla tehdyistä tekijänoikeusrikoksista, mutta eivät ole estäneet tätä toimintaa millään tavalla. Tämän takia ohjelman kehittäjiltä halutaan korvauksia kaikista niistä tekijänoikeudella suojatuista musiikkikappaleista, joita LimeWiren käyttäjät ovat vuosien saatossa jaelleet luvatta eteenpäin.
NMPA ei ole maininnut vielä kuinka suuria korvauksia se hakee, mutta summa voi nousta helposti miljardeihin dollareihin, koska NMPA:n jäseninä ovat suurten levy-yhtiöiden lisäksi mm. MPL Music Publishing, Peermusic ja Richmond Organization, joiden hallussa on yli 60 prosenttia Yhdysvalloissa tuotetusta tekijänoikeudella suojastusta musiikista.
LimeWire olisi voinut välttää ongelmat lisensoimalla kaikki tekijänoikeuden suojaamat kappaleet, joita ohjelman käyttäjät ovat vaihdelleet keskenään. Tämä onkin hieman yllättäen yrityksen uusi suuntaus, sillä tarkoitus on muuttaa LimeWire maksulliseksi musiikkipalveluksi lähiaikoina, mutta tätä varten yrityksen pitäisi saada neuvoteltua tarvittavat jakelusopimukset ja voittaa käynnissä olevat oikeustaistelut.
NMPA:n nostaman oikeusjutun lisäksi LimeWire on isoissa ongelmissa RIAA:n kanssa. RIAA on taistellut LimeWireä vastaan jo useita vuosia, mutta vasta muutama viikko sitten tekijänoikeusjärjestö sai oikeudelta halutun päätöksen, kun tuomari Kimba Wood totesi Lime Wire LLC:n syyllistyneen tekijänoikeusrikoksiin. Jos tuomiota ei kumota, joutuu yritys korvaamaan RIAA:lle aiheuttamansa vahingot.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.