Pänniikö vuvuzela? Näin suodatat MM-kisojen surinatorven mykäksi!

Kaarlo Räihä
14. kesäkuuta, 2010 15:25

Jalkapallon MM-kisojen ottelut eivät ole olleet kaikkien katsojien mielestä kovin yleisöystävällisiä, koska stadionyleisön käyttämät vuvuzela-torvet aiheuttavat kuulo- ja aivovaurioita myös kotikatsomoihin. Penkkiurheilijoiden onneksi torvien aiheuttaman ärsyttävän äänen voi suodattaa pois tietokoneen ja sopivan ohjelmiston avulla.
Linux-puolella operaation voi hoitaa esim. JACK-äänijärjestelmän avulla, jolloin vuvuzela-torvien tuottamat 233, 466, 932 ja 1864 hertsien äänet voi suodattaa pois reaaliaikaisesti.
Windows-käyttöjärjestelmällä sama operaatio onnistuu Reaper-ohjelman avulla, jolle julkaistu valmis suodatinasetus vaimentaa vuvuzela-torvien ääniä.
Mac OS X -käyttäjät voivat puolestaan turvautua esim. Logic Pro -ohjelman tarjoamiin toimintoihin, joiden käyttöä opastetaan lyhyesti YouTube-videolla.
TV:n äänen kierrättäminen tietokoneen kautta saattaa kuitenkin olla monille kuluttajille liian vaivalloista, mutta onneksi myös jotkin televisiot tarjoavat taajuuskorjaimiensa myötä mahdollisuuden vaimentaa alle 300 hertsin ääniä, jolloin torvien tuottamaa melusaastetta saa hieman siistittyä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.