Suojaamattomien WLAN-verkkojen luvaton käytön halutaan sallia

Kaarlo Räihä
14. kesäkuuta, 2010 0:13

Suojaamattomien WLAN-verkkojen luvaton käyttö on herättänyt vuosien saatossa runsaasti keskustelua ja lisää on luvassa, sillä viime viikolla tulleiden tietojen mukaan maamme oikeusministeriö alkaa valmistella syksyllä lakimuutosta, jonka myötä suojaamattomien WLAN-verkkojen luvatonta käyttö ei olisi enää rangaistavaa.
Nykyisellään suojaamattoman WLAN-verkon luvattomasta käytöstä voidaan antaa oikeudessa rangaistus, mutta toistaiseksi suojaamattomien WLAN-verkkojen takia ei ole oikeustaisteluita juuri käyty. Lain selkeyttäminen on kuitenkin paikallaan, jonka takia oikeusministeriön työryhmä keräsi asian tiimoilta lausuntoja eri tahoilta. Näiden lausuntojen perusteella enemmistö ei halua rangaista ihmisiä suojaamattoman WLAN-verkon luvattomasta käytöstä.
Suojaamatonta WLAN-yhteyttä tarjoavan tahon oikeusturvaa ei kuitenkaan haluta muuttaa, joten suojaamatonta WLAN-verkkoa tarjoava taho ei joudu automaattisesti vastuuseen esim. sen avulla tehdyistä tekijänoikeusrikoksista.
Uudistus miellyttänee ainakin Mikael Jungneria, joka ehdotti aiemmin tänä vuonna maamme WLAN-verkkojen muuttamista suojaamattomiksi, jotta maahamme saataisiin ilmainen langaton internet-verkko.
Suojattujen WLAN-verkkojen luvatonta käyttöä ei nähtävästi olla kuitenkaan laillistamassa, joten Aircrack-ng-ohjelman avulla ei kannata jatkossakaan lainata naapurin tiedonsiirtokapasiteettia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.