WebM-tuki nyt vakio-ominaisuus Firefoxin kehitysversioissa

Kaarlo Räihä
11. kesäkuuta, 2010 1:17

VP8-videokoodekin, Vorbis-audiokoodekin ja Matroska-säiliöformaatin yhdeksi kokonaisuudeksi yhdistävä WebM-projekti on saanut nopeasti tukea selainkehittäjiltä, ja nyt myös Mozilla on sisällyttänyt WebM-tuen vakio-ominaisuudeksi Firefox-selaimensa uusimpiin kehitysversioihin.
Firefoxin 3.7 Alpha 4 -julkaisu ja uudemmat versiot sisältävät siis vakiona WebM-tuen, joten WebM nähdään Firefoxin beta-julkaisuissa vielä tämän kuun aikana, kun selaimen 4-versiosta julkaistaan ensimmäiset beta-versiot.
Firefoxin lisäksi WebM-tuki löytyy Opera- ja Chrome-selainten kehitysversioista. Nimekkäistä selainvalmistajista Apple on tällä hetkellä ainoa, joka ei ole kertonut WebM-kantaansa. Microsoftin tulevassa Internet Explorer 9 -selaimessa WebM-tuen saa käyttöön erillisen koodekin asentamalla, joten ainakin tietokoneiden selaimissa WebM voi saavuttaa de facto -standardin aseman HTML5:n videototeutuksena.
Suurista videosivustoista WebM-sisältöä tarjoaa toistaiseksi vain YouTube, jonka WebM-sisältöön pääsee käsiksi palvelun HTML5-version kautta lisäämällä videoiden URL-osoitteiden loppuun &webm=1-tekstin.
Esim. selainkehittäjille ja videosivustojen pyörittäjille WebM tarjoaa lisenssivapauden ja avoimuuden myötä lähes rajoittamattomat käyttömahdollisuudet, jonka myötä esim. MPEG LA:n kanssa ei tarvitse tapella maksuista tai lisensseistä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.