Thom Yorke: Levy-yhtiöt kuolevat muutamien kuukausien kuluttua

Kaarlo Räihä
11. kesäkuuta, 2010 0:19

Musiikkiteollisuuden kuolemaa on povattu jo pidemmän aikaa, ja Radiohead-yhtyeen keulahahmona tunnettu Thom Yorke uskookin, että suuret levy-yhtiöt kaatuvat pian taloudellisiin ongelmiin.
Yorke puhui musiikkiteollisuuden tulevaisuudesta pessimistiseen sävyyn, kun hän antoi tuleville musiikintekijöille neuvoja pian julkaistavan oppikirjan kautta. Yorken mukaan uuden musiikkia tekevän sukupolven kannattaa tehdä kaikki pohjatyö itse, eikä heidän kannata sitoutua suuriin levy-yhtiöihin, koska niiden loppu on lähellä. Yorken ennustuksen perusteella suuret levy-yhtiöt kaatuvat tulevien kuukausien aikana, mutta mitään suurta menetystä tästä ei seuraa musiikkialalle, vaan elämä jatkuu ilman levy-yhtiöitäkin.
Yorke ei esittänyt mitään tarkempia taloudellisia laskelmia ennustuksien tueksi, mutta tiettävästi esim. levy-yhtiö EMI:llä on tällä hetkellä yli kolmen miljardin punnan velat maksamatta, joten ainakin yksi suurista levy-yhtiöistä on taloudellisissa vaikeuksissa. EMI:n toimitusjohtajan mukaan tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvä, vaikka yrityksen velkataakka on suurehko.
Yorken ennustusta avittamassa on yhtyeen Ed O'Brien, jonka tukema Featured Artists Coalition haluaa parantaa musiikintekijöiden asemaa esim. uudistamalla tekijänoikeuslakeja enemmän artistin etuja puolustaviksi, jolloin levy-yhtiöiden on hankalampi hyötyä artisteista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.