µTP on nyt avointa koodia

Kaarlo Räihä
27. toukokuuta, 2010 10:32

Viime syksynä BitTorrent Inc. -yritys kertoi ottavansa pian käyttöön uuden µTP-protokollan (micro-Transport Protocol) µTorrent 2.0- ja BitTorrent 7.0 -ohjelmien myötä. Tuolloin yritys lupasi myös tehdä uudesta protokollasta avoimen standardin, ja nyt tässä asiassa on edetty hieman pidemmälle, kun yrityksen blogissa kerrottiin yrityksen oman µTP-toteutuksen (libutp) olevan ladattavissa MIT-lisensoituna ja myös protokollan standardointi on täydessä vauhdissa.
Julkaistun libutp-toteutuksen myötä µTP-tuki on helppo lisätä muihinkin BitTorrent-ohjelmiin. Aiemmin µTP ei ole juuri kerännyt kehuja muiden BitTorrent-ohjelmia kehittävien tahojen keskuudessa, koska käyttäjiltä tulleiden palautteiden mukaan uusi protokolla on hidastanut tiedonsiirtoa. Lähdekoodien julkaisemisen myötä kaikki halukkaat tahot voivat kuitenkin tutustua BitTorrentin µTP-toteutukseen ja korjata mahdollisia ongelmakohtia.
µTP-protokolla osaa ottaa huomioon verkon muun liikenteen ja sopeutua tarvittaessa verkon toiminnassa tapahtuviin muutoksiin. µTP:ta käytettäessä tiedostojen siirron yhteydessä mitataan sitä aikaa, joka paketeilta kuluu niiden kulkiessa kohteeseensa. Jos tämä aika kasvaa huomattavasti siirron edetessä, on liikennöinnissä mahdollisesti ongelmia, jonka seurauksena pakettien lähettämistahtia ruvetaan hidastamaan, kunnes liikenne saadaan jälleen kulkemaan kunnolla.
µTP:n ensisijainen tarkoitus on tarjota tavallisille kuluttajille parempia tiedonsiirtonopeuksia ja toimintavarmuutta. Protokolla auttanee kuitenkin myös internet-operaattoreita, joiden ei tarvitse enää itse puuttua niin suurella kädellä P2P-liikenteen kulkuun. Toistaiseksi internet-operaattorit eivät ole kuitenkaan kertoneet mitään virallisia tietoja µTP:n tuomista muutoksista internet-liikenteen osalta, joten µTP:n tuomista hyödyistä ei ole vielä kovin kattavia tuloksia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.