The Pirate Bayn blokki sai korkeimman oikeuden hyväksynnän

Kaarlo Räihä
27. toukokuuta, 2010 18:15

Tanskassa The Pirate Bay -sivusto (TPB) on jäänyt pysyvästi sulkulistalle, sillä maan korkein oikeus piti voimassa alempien oikeusasteiden langettamat sulkupäätökset.
Korkeimman oikeuden päätöksen myötä kaikkien Tanskassa toimivien internet-operaattoreiden on estettävä asiakkaidensa pääsy TPB:lle DNS-eston avulla. Tanskassa asuvat kuluttajat voivat luonnollisesti kiertää eston käyttämällä esim. Googlen DNS-palvelimia tai hyödyntämällä naapurimaista löytyviä VPN-palveluita. Varsinaisia P2P-siirtoja sulku ei estä, sillä BitTorrent-protokollaa noudattavat P2P-ohjelmat siirtävät tiedostot suoraan käyttäjältä toiselle, eivätkä tiedostot siirry välissä TPB:n palvelimille.
Paikaillisille tekijänoikeusjärjestöille korkeimman oikeuden päätös on merkittävä oikeusvoitto, ja jatkossa myös muitakin sivustoja voidaan lisätä sulkulistalle vastaavalla oikeusprosessilla.
Paikallinen piraattipuolue ei puolestaan ollut kovin mielissään tuomiosta, ja puolueen tavoitteena onkin muuttaa maan lakeja, jotta tällaisia sulkuja ei voisi toteuttaa jatkossa. Puolueen mukaan Tanskan nykyinen tekijänoikeuslainsäädäntö on ristiriidassa EU-lainsäädännön kanssa, joten lainsäädännön uudistaminen on tuomion myötä ajankohtainen aihe.
Sulkupäätöstä on puitu eri oikeusasteissa yli kahden vuoden ajan, ja ensimmäinen sulkupäätös annettiin vuoden 2008 helmikuussa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.