Uuden optisen levyn tallennuskapasiteetti on 25 000 gigatavua

Kaarlo Räihä
25. toukokuuta, 2010 14:35

Optisten levyjen kehityksessä on jälleen tapahtunut merkittävä harppaus, kun Tokion yliopiston tutkijat onnistuivat kehittämään uuden tallennusmateriaalin, jonka avulla DVD-levyin kokoiselle levylle voidaan tallentaa 25 000 gigatavun verran dataa.
Normaalissa tilassa levy on musta ja se johtaa sähköä, mutta kun siihen heijastetaan sopivaa valoa, muuttuu se harmaaksi puolijohteeksi. Tämä operaatio toimii huoneenlämmössä, joten levyjen kirjoittaminen ja lukeminen ei vaadi erikoisia ratkaisuja asemien osalta.
Lukemisessa ja kirjoittamisessa voidaan hyödyntää valon eri aallonpituuksia, ja viiden nanometrin tallennusalueiden kanssa tallennuskapasiteettia olisi tarjolla 25 000 gigatavua eli 25 teratavua, joten yhdelle levylle voisi tallentaa helposti satoja Blu-ray-elokuvia.
Levyt valmistetaan titaanioksidista, joka on halpaa ja se ei aiheuta kuluttajan terveydelle vaaraa. Titaanioksidin myyntihinta on tällä hetkellä noin sata kertaa pienempi kuin uudelleenkirjoitettavissa DVD- ja Blu-ray-levyissä käytettävän germanium-antimoni-telluuri-yhdistelmän hinta, joten uudella tekniikalla valmistettavat levyt eivät ainakaan materiaalikustannuksien puolesta ole kalliita.
Kehitystyötä johtavan professori Shin-ichi Ohkoshin mukaan tekniikan kaupallisesta hyödyntämisestä neuvotellaan parhaillaan, mutta mitään aikataulua uuden tekniikan käyttöönotolle ei ole annettu.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.