Lyhty: Nettipiratismin tappiot Suomessa 355 miljoonaa euroa vuodessa

Kaarlo Räihä
25. toukokuuta, 2010 19:11

Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) on selvittänyt yhdessä Taloustutkimuksen kanssa Suomen luvattoman nettilataamisen tilannetta, ja Tekijänoikeusbarometri-tutkimuksen perusteella tilanne ei ole paras mahdollinen.
Tutkimusta varten haastateltiin yli 3 000 Suomessa asuvaa kuluttajaa, joista 16 prosenttia myönsi harrastavansa tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta nettilataamista vähintään kerran kuukaudessa. Keskimäärin yksittäisen luvattomia latauksia harrastava talous lataa kuukaudessa luvattomasti noin 32 tiedostoa, ja jos tutkimuksen tulos yleistetään koko maahan, voidaan luvattomien latauksien kokonaismäärä arvioida kuukaudessa olevan noin 12,8 miljoonan latauksen luokkaa.
Vuositasolla tämä tekee hieman yli 153 miljoonaa tiedostoa, ja suurin osa näistä latauksista koski musiikkikappaleita (7,2 miljoonaa tiedostoa kuukaudessa). Toisena olivat suosion osalta elokuvat (3,9 miljoonaa tiedostoa kuukaudessa), kolmantena tietokoneohjelmat (896 000 tiedostoa kuukaudessa) ja neljäntenä pelit (672 000 tiedostoa kuukaudessa). Jos suurin osa (80 prosenttia) musiikkilatauksista koskee yksittäisiä kappaleita, ja tuotteiden hinnoille asetetaan tietyt arvot (musiikkitiedosto yksi euro, musiikkialbumi 10 euroa, elokuva 14 euroa ja peli 36 euroa) saadaan vuotuisiksi tulonmenetyksiksi Lyhdyn mukaan noin 355 miljoonaa euroa.
"Tutkimus osoittaa hölynpölyksi väitteet, ettei nettipiratismi muka aiheuttaisi kellekään vahinkoa" toteaa Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira Lyhdyn tiedotteessa. "Kun e-kirjat ja televisioiden Internet-yhteydet yleistyvät, vahinko leviää myös tv- ja kustannusalalle. Nettipiratismiin pitää puuttua nyt, eikä vasta sitten kun se on nakertanut monen toimialan elinmahdollisuudet" jatkaa Kaira.
Vastaajista noin 30 prosenttia hankkisi tuotteensa laillisesti, jos luvaton lataaminen ei jostain syystä onnistuisi. Suosituinta luvaton lataaminen on nuorten parissa, sillä 15-24-vuotiaista 45 prosenttia ja 25-34-vuotiaista 29 prosenttia harrastaa luvatonta lataamista.
Luvattoman lataamisen vähentämiseksi suunnitellaan erilaisia keinoja, joista yhtenä ovat mainittu varoituskirjeet. "Nettipiratismin torjumiseen tarvitaan kaksiportainen systeemi, jossa luvattomille levittäjille lähetetään ensin varoituskirje ja jos he toistuvista varoituksista huolimatta jatkavat levittämistä, heille saadaan siitä oikeudellinen seuraamus" sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin mukaan opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan parhaillaan lainmuutosta, joka mahdollistaisi varoituskirjeiden lähettämisen luvattomien lataajien koteihin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.