Warneria syytetään antipiratismitekniikan luvattomasta käytöstä

Kaarlo Räihä
24. toukokuuta, 2010 14:01

Elokuvateattereissa näytettäviä elokuvia on jo vuosien ajan merkitty erilaisilla tunnistuskeinoilla, joiden avulla voidaan jäljittää elokuvien luvattomat kopiot tiettyihin elokuvateattereihin. Nähtävästi kaikki tahot eivät kuitenkaan kehittäneet käyttämiään tunnistustekniikoita aivan itse, sillä Saksassa toimiva Medien Patent Verwaltung (MPV) syyttää Warner Bros. -elovastudiota heidän kehittämänsä vesileimaustekniikan luvattomasta käyttämisestä.
MPV on käynnistänyt Warneria vastaan oikeusjutut sekä Saksassa että Yhdysvalloissa, ja MPV:n jättämien papereiden mukaan keksijä Gerhard Lehmann oli esitellyt Warnerille kehittämäänsä tekniikkaa suljettujen ovien takana vuonna 2003. Lehmannin ideoimassa ratkaisussa elokuvan ääniraitaan kätketään tiettyjä tunnistetietoja, joiden avulla voidaan selvittää elokuvan alkuperä.
Warner ei kuitenkaan ostanut tai lisensoinut käyttämäänsä tekniikkaa MPV:ltä, vaan haasteen mukaan elokuvastudio palkkasi TS Provide -yrityksen kehittämään identtisen ratkaisun, joka otettiin käyttöön vuonna 2004. Warner ole toistaiseksi maksanut MPV:lle minkäänlaisia korvauksia, eikä se ole vastannut MPV:n lähettämiin kirjeisiin.
MPV:n onneksi yritys sai tekniikalleen patentin, jonka avulla MPV koettaa nyt tyhjentää Warnerin kassavaroja.
Warnerin lisäksi juttu koskee Technicolor- ja Deluxe Entertainment Services Group -yrityksiä, mutta toistaiseksi syytetyt eivät ole kommentoineet tapausta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.