Googlen hakuja voi tehdä nyt SSL-salatun yhteyden yli

Kaarlo Räihä
22. toukokuuta, 2010 19:22

Google hakuihin saa jatkossa hieman enemmän tietoturvaa, sillä Google avasi tällä viikolla SSL-salausta käyttävän hakusivuston, jonka kautta tehdyt haut ja hakutulokset siirretään internetin ylitse salattuna.
SSL-salattu Google ei vastaa tavallista Google-hakukonetta, koska esim. kuva- tai karttahakujen tekeminen ei onnistu SSL-salausta hyödyntävässä Googlessa, eikä surffaajille tarjota myöskään virtuaalinäppäimistöä. Myös suorituskyvyssä voi olla eroja salauksen tuoman ylimääräisen laskentatyön takia.
SSL-salauksen myötä ulkopuolisten tahojen on vaikeampi nuuskia tehtyjä hakuja, joten salausta hyödyntävää Googlea kannattaa käyttää esim. suojaamattoman WLAN-yhteyden kanssa. Google kerää hakusanoja kuitenkin talteen myös SSL-salausta käyttäessä, joten täysin anonyymejä hakuhetkiä https://www.google.com/ ei tarjoa.
Suojattu yhteys koskee luonnollisesti ainoastaan Googlessa tehtäviä hakuja, joten hakutuloksissa näkyvien linkkien, kuvien tai videoiden avaaminen ei tapahdu Googlen SSL-yhteyden ylitse, jolloin ulkopuoliset tahot voivat mahdollisesti vakoilla selkokielistä liikennettä.
Googlen kehittäjät toivovat, että muutkin sivustot ja verkkopalvelut tarjoaisivat kuluttajille mahdollisuuden suojata liikennettä salauksien avulla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.