WLAN-yhteyksien suojaaminen muuttuu pakolliseksi

Kaarlo Räihä
13. toukokuuta, 2010 10:30

WLAN-yhteyksien suojaaminen on osoittautunut monille kuluttajille hankalaksi tehtäväksi. Tämän takia maailmalla on miljoonia suojaamattomia WLAN-yhteyksiä, joita voidaan väärinkäyttää. Saksassa tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä maan oikeuslaitos on määrännyt WLAN-yhteyksien suojaamisen pakolliseksi toimenpiteeksi.
Jos suojaamattoman WLAN-yhteyden avulla tehdään rikoksia, voidaan yhteyden omistajaa rangaista jatkossa 100 euron suuruisella sakolla. Suojaamattoman WLAN-yhteyden omistajaa ei kuitenkaan voida tuomita kolmannen osapuolen suorittamista rikoksista.
Annetun päätöksen perusteella kuluttajien on WLAN-tukiasemien asennuksen yhteydessä asetettava laitteisiin salasanasuojaus, joka estää yhteyden luvattoman käyttämisen. Kuluttajien ei siis tarvitse jatkuvasti päivittää WLAN-tukiasemien ohjelmistoja tai vaihtaa salasanoja kerran viikossa, vaan esim. perus WPA-salauksen käyttöönotto riittää.
Maan kuluttajaviraston mukaan päätös oli oikea, sillä kuluttajilta ei voida vaatia laitteiden jatkuvaa päivittämistä tai säätämistä, mutta yhden suojausoperaation tekemistä kuluttajilta voidaan vaatia.
Asian käsittely Saksassa lähti liikkeelle tapauksesta, jossa perheen suojaamattoman WLAN-tukiaseman ja internet-yhteyden avulla ladattiin luvattomasti tekijänoikeudella suojattuja musiikkikappaleita. Perheenjäsenet pystyivät kuitenkin todistamaan oikeudessa, että he olivat luvattomien latausten tapahtuessa lomailemassa, joten heitä ei tuomittu tekijänoikeusrikoksista. Oikeuden mukaan heidän olisi kuitenkin pitänyt suojata käytössä ollut WLAN-tukiasema.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.