Soneralta gigabitin laajakaista kuluttajille

Matti Robinson
12. toukokuuta, 2010 14:14

Sonera kertoi tänään siirtävänsä laajakaistakansan uudelle tuhatluvulle gigabitin verkkoyhteydellä. Valokuituverkon vaativa yhteys nostaa kaistapotentiaalin kymmenkertaiseksi aiempaan 100Mbit yhteyteen verrattuna. Hintakin on sen mukainen -- 1000 Mbit yhteys maksaa 99 euroa kuukaudessa.
Sonera on investoinut viime vuodet valokuituverkkoon, joka mahdollistaa nyt huomattavasti aiempaa nopeammat yhteydet. Kaiken kaikkiaan Suomessa on liki puoli miljoonaa kotitaloutta, jotka ovat kuituyhteyden päässä. 60 000 näistä ovat valmiita gigabitin yhteydelle myös sisäverkon osalta. Valtaosa valmiista kohteista sijaitsee pääkaupunkiseudulla, mutta myös Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä ja Turussa on tuhansia potentiaalisia kiinteistöjä. Sisäverkon uudistamisen myötä kaikki puoli miljoonaa kuitutaloutta voivat hyödyntää uutta nopeusluokkaa.
Soneran mukaan vain neljännes hankkii nykyisin 8 megabittia hitaamman yhteyden ja useimmiten valintana on nopein yhteysvaihtoehto. Tämä kielii Soneran johtaja Jussi Salmisen mielestä siitä, että nopeammille kuituyhteyksille on tarvetta. Kuituyhteyksien myynti on ollut kovassa kasvussa ja nykyisin joka toinen Soneran myymä laajakaistaliittymä on toteutettu valokuiduilla.

Vaikka nyt 1000 Mb/s:n siirtonopeus tuntuu ylimitoitetulta, niin tilanne ei välttämättä ole sama enää parin vuoden päästä, kun tarjolla on uusia kaistaa vieviä televisiopalveluita. Tuhannesta megasta eli gigasta riittää kaistaa suuremmallekin perheelle, vaikka kaikki perheenjäsenet katsoisivat videoita, pelaisivat interaktiivisia pelejä tai siirtäisivät raskaitakin tiedostoja verkossa. Tuhannen megabitin siirtonopeudesta saa käsityksen, kun vertaa noin 4,5 gigatavun tiedoston lataamista. Tuhannen Mb/s:n yhteydellä se vie 40 sekuntia ja 1 Mb/s:n yhteydellä 11 tuntia. Normaali elokuva on juuri tuon kokoinen.
- Jussi Salminen, Sonera

Gigabitin nettiyhteyden testialuistoina toimivat Helsingin Viikissä Katariina Saksilaisen kadulla sijaitseva VVO:n kiinteistö sekä Helsingin Kampissa Leppäsuonkadulla sijaitseva HOAS:n kiinteistö, joissa on yhteensä 137 huoneistoa. Yksittäiset kuluttajat voivat tarkistaa valokuituyhteyden saatavuuden ja ilmoittaa kiinnostuksesta gigabitin nettiliittymään osoitteessa www.sonera.fi/1000.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.