Nokialaisten suosio edelleen ylivoimaista Suomessa

Matti Robinson
7. toukokuuta, 2010 14:25

Aalto Yliopisto on julkaissut "Mobile Handset Population in Finland 2005-2009"-tutkimuksen (pdf), joka kertoo suomalaisten puhelintottumuksista ja -käyttöasteista viimeisten viiden vuoden aikana. Tutkimuksesta on havaittavissa odotetut ääriviivat, mutta joitain yllätyksiäkin mahtuu mukaan. Tutkimuksen agendana oli käsitellä muun muassa Suomen suosituimpia puhelinmalleja sekä niiden valmistajia ja ominaisuuksia.
Puhelinten tiedot on kerätty kaikilta suurimmilta matkapuhelinoperaattoreilta, joten kyseessä eivät ole myyntitilastot, vaan Suomen matkapuhelinverkossa käytetyt laitteet.
Odotetusti Nokia hallitsi matkapuhelinkantaa edelleen. Vuoden 2009 aikana Suomen matkapuhelista 88,7% oli Nokiaa. Noin prosentiyksikön pudotus edellisvuodesta tarkoitti, että Samsung kiri suomalaisvalmistajaa miltei saman verran 5,7 prosentiin. Suosituimpana alustana säilyi Series 40, jonka jälkeen tuli ensimmäistä kertaa vanhan Nokia OS:n tilalta Symbian 22 prosentin osuudella.
Suosituimmat puhelimet olivat pääosin edullisia 2G-puhelimia, mutta löytyipä top 15 -listalta viisi 3G-puhelintakin. Suosituin 3G-verkkoja tukeva puhelin, Nokia 3120 classic, peräti sijalta 2. Aeimpiin vuosiin verrattuna pakettidata ja 3G-yhteydet ovat yleistyneet merkittävästi. Symbian-alustaiset puhelimet eivät sijoittuneet aivan kärkisijoille, jota saattaa selittää kalliimpien mallejen fragmentoituminen.

Kännyköiden ominaisuudet ovat monipuolistuneet tasaista tahtia. 3G-yhteyksien lisäksi muun muassa HSDPA, WLAN, Bluetooth, HTML-selain ja kamera ovat yleistyneet puhelimissa. Ainoastaan infrapuna on laskenut suosiotaan. QWERTY-näppäimistö (7%) ja kosketusnäyttö (2%) olivat vielä viime vuonnakin varsin harvinaisia, mutta selvästi kasvussa.
Apple iPhonen osalta tiedot ovat vajaavaisia, sillä Sonera ei julkista omassa mobiiliverkossaan toimivien iPhone-laitteiden määriä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.